Najnovije

POSTIZBORNA HISTERIJA SE NASTAVLJA: Trampa na vlast dovela "ruska armija botova i trolova"

Poplava "lažnih informacija" tokom izbora u SAD bila je potpomognuta sofisticiranom ruskom propagandnom kampanjom koja je na internetu objavljivala i širila članke osmišljene da zavaraju javnost, a sa ciljem da se kazni demokratska kandidatkinja Hilari Klinton i da se pomogne republikancu Donaldu Trampu da potkopa veru u američku demokratiju, piše “Vašington post”, pozivajući se na tvrdnje nezavisnih stručnjaka.

Donald Tramp (Foto: Sinhua)

Sve naprednija ruska propagandna mašinerija - uključujući bezbrojne mreže botova, timove plaćenih “trolova” i mreže sajtova i naloga na društvenim mrežama - pružila je podršku desničarskim sajtovima na internetu, prikazujući Hilari Klinton kao kriminalca koji krije potencijalno smrtonosne zdravstvene probleme i sprema se da prepusti naciju kontroli sumnjivoj grupi globalnih finansijera.
Ovi "stručnjaci" tvrde da je jedan od ciljeva bio i da se pojačaju međunarodne tenzije i podstakne strah od pretećih sukoba sa nuklearnom silom - Rusijom.
- Žele potpuno da unište veru u američku vladu i interese američke vlade. Ovo je bio njihov standardni modus tokom hladnog rata, samo što je to bilo teško sprovesti u delo pre nego što je nastupila era društvenih mreža - izjavio je Klint Vots sa Instituta za spoljnopolitička istraživanja, koji, zajedno s još dvojicom stručnjaka, prati rusku propagandu od 2014. godine. Izveštaj koji je Vots radio s kolegama Endruom Vejzberdom i DŽ.M. Begerom objavljen je ovog meseca u onlajn magazinu posvećenom nacionalnoj bezbednosti "War on the Rocks", pod nazivom "Trolovanje za Trampa: Kako Rusija pokušava da uništi našu demokratiju". Druga grupa pod nazivom PropOrNot, nepartijski skup istraživača pozadine spoljne politike, vojske i tehnologije, planirala je da objavi vlastite rezultate u petak, a koji se takođe odnose na zapanjujući domet i efikasnost ruske propagandne kampanje. Ruska kampanja tokom američkih izbora, pokazuju rezultati obe grupe, iskoristila je fascinaciju onlajn sveta "uzbudljivim" sadržajima, koji izazivaju iznenađenje i utiču na osećanja, a u duhu su popularnih teorija zavera prema kojima tajne sile diktiraju događaje u svetu, piše "Vašington post". Neke od tih priča su potekle sa ruskih informativnih sajtova koje finansira država, kao što su RT i Sputnjik, a koje, navodi list, pozivajući se na istraživače, "imitiraju stil i ton nezavisnih informativnih organizacija, ali ponekad sadrže lažne informacije koje navode na pogrešne zaključke". Kako navodi list, opet pozivajući se na stručnjake, prvi tvitovi koji su izazvali najveću zabrinutost, a koji su se pojavili nakon što se Hilari Klinton razbolela prilikom komemoracije žrtvama 11. septembra u NJujorku, potekli su navodno od ruskih botova i trolova. Ista mašinerija je navodno pomogla da se proširi lažna priča o čoveku kome su platili hiljade dolara da bi demonstrirao protiv Trampa. U poslednjim nedeljama kampanje osvanule su brojni tekstovi o navodnim nepravilnostima na izborima, nameštanju glasova i potencijalnom izbijanju nasilja na dan izbora ukoliko Klintonova pobedi, navodi "Vašington post", pozivajući se na istraživače. Kremlj je više puta demantovao da se Rusija mešala u američke izbore ili hakovala naloge osoba nadležnih za izbore. Izvor: Vašington post

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA