Najnovije

DAČIĆ ODLUČNO UZ BRAĆU RUSE: Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji!

Prvi poptpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ponovio je danas u Suzdalju da Srbija neće uvoditi ekonomske sankcije Rusiji, prenose ruski mediji.

Ivica Dačić (Foto: Sinhua)

- Srbija je dosledna svojoj politici i nećemo se pridružiti evropskim antiruskim sankcijama – rekao je Dačić na 15. zasedanju Međuvladinog srpsko – ruskog komiteta za trgovinsko – ekonomsku i naučno tehničku saradnju.
On je izjavio da u skladu sa takvom politikom, ekonomska saradnja mora i dalje da napreduje.
Dačić je dodao i da je Srbija zahvalna Rusiji zbog veta na donošenje rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali i što je glasala protiv članstva Kosova u UN.
- Ruska Federacija je pouzdan partner i tradicionalni prijatelj Srbiji, a istovremeno i jedan od najznacajanijih privrednih partnera, kao i destinacija za izvoz srpske robe – rekao je prvi potpredsednik Vlade.
Prema njegovim rečima, odnosi dve zemlje zasnivaju su na uzajamnom uvažavanju i poverenju i neprekidnoj podršci koju Rusija pruža Srbiji, što je rezultiralo potpisivanjem Strateškog partnerstva u maju 2013. – Na taj način dve zemlje su potvrdile svoju opredeljenost da su bilateralno, politički i ekonomski orijentisane dugoročno na saradnju – rekao je Dačić. Potpredsednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin istakao je da se odnosi Rusije i Srbije konstantno razvijaju i dodao da se velike nade polažu u novi Sporazum o slobodnoj trgovini između zemalja – članica Evroazijskog ekonomskog saveza i Srbije. - Velike nade se polažu u novi Sporazum o slobodnoj trgovini između zemalja – članica Evroazijskog ekonomskog saveza i Srbije, što značajno proširuje mogućnosti izlaska na tržište sa stanovništvom od oko 190 miliona ljudi – izjavio je Rogozin. Prema njegovim rečima, za Rusiju je Srbija strateški partner na Balkanu. – Rusija vidi velike mogućnosti napretka saradnje u sektorima turizma, zdravstva, graditeljstva, komunikacija, bankarstva, kao i mogućnosti industrijske saradnje – kaže Rogozin. Ruske investicije u srpski energetski sektor iznose oko tri milijarde dolara, a kako je Rogozin istakao, Rusija planira još više da ulaže ekonomiju Srbije i kao primer naveo ulaganje u modernizaciju železnica. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA