Najnovije

SIRIJSKI RAT: Asadova armija napreduje na svim frontovima, zahuktava se i trka za Al Bab (VIDEO/MAPE)

Sirijska armija je na pragu nekoliko velikih pobeda koje bi u potpunosti mogle da promene situaciju na ratištu i utru put za novu fazu u borbi za oslobođenje svoje zemlje od terorista i agresorskih snaga.

Kretanje fronta u Hami (Foto: JuTjub)

Hama

Sirijska armija i Snage nacionalne odbrane (SNO) nastavile su napredovanje na severu provincije Hama, severno od nedavno oslobođenog grada Surana. Ukoliko se nastave uspesi, očekuje se udar SNO-a sa zapada džihadističkog "džepa" u Hami i konačni lom džihadista na severu pokrajine.

Zapadna Guta

U Zapadnoj Guti, nakon neuspelih pregovora sirijskih vlasti i lokalnih glavešina Nusra fronta, Sirijska armija je nastavila udare na Kan al Šeik. Zauzeta su poljoprivredna gazdinstva na severoistočnom obodu grada, sa kojih se pruža mogućnost za direktan napad na terorističko uporište. Konačni slom frontova u blizini Damaska je od velikog značaja za Sirijsku armiju, jer se na njima, zbog blizine prestonice, nalazi nesrazmerno veliki broj boraca. Pobede u Istočnoj i Zapadnoj Guti, kao i završetak operacija na severu Hame obezbedile bi Sirijskoj armiji na desetine hiljada boraca za raspored na nove lokacije širom Sirije.   

Alepo

Združenim naporima Tigrovih snaga, Pustinjksih sokolova i Hezbolaha odbijeni su žestoki napadi terorističko-pobunjeničke koalicije okupljene oko Nusra fronta i DŽejš al Fataha na zapadu Alepa. Obe strane pretrpele su značajne gubitke i u ljudstvu i u tenici, a zabeležena je i eksplozija dva samoubilačka vozila.  Humanitarni prekid vatre i dalje je na snazi u istočnim delovima grada, a ruska avijacija je, po prvi put od početka nove terorističke ofanzive, gađala ciljeve u Alepu, o čemu više možete da saznate OVDE.  

Al Bab

Zahuktava se i trka za ovaj, drugi po značaju, grad pod kontrolom Islamske države u Siriji. Turci, i njima lojalne snage tzv. "Slobodne sirijske armije", najavili su konačni juriš na ovaj grad, čije su skoro osvajanje najavile i Kurdske JPG snage. Iako obe strane na ovom području izbegavaju borbu, pitanje je koliko je ovakva situacija održiva. U isto vreme, i snage SAA su započele prodor prema Al Babu iz pravca Alepa. Očekuje se i udar Nusra fronta sa zapadne strane teritorije pod kontrolom Kurda, kako bi se njihove snage razfukle, a u prilog tome govore i podaci o turskom snabdevanju ove terorističke organizacije, o čemu više možete da saznate OVDE.

Ostali frontovi

Tokom današnjeg dana, SAA je uspešno odbijala brojne napade i u Homsu, Daraji, Latakiji, Deir Ezzoru i Kunejtri. 
Islamska država objavila je snimak na kom se vidi pogodak u ruski borbeni helikopter, više o tom incidentu pogledajte OVDE. Pogledajte prilog Sautfronta, ilustrovan mapama, o današnjoj situaciji na frontovima u Siriji: Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA