Najnovije

Šutanovac i Radulović imaju kandidata, ali moraju da ga nagovore da se kandiduje

Lideri DJB i DS Saša Radulović i Dragan Šutanovac gledaju u Vuka Jeremića kao najozbiljnijeg potencijalnog kandidata opozicije na predstojećim predsedničkim izborima.

Dragan Šutanovac (Foto: Jutjub)

Ipak, njegova kandidatura daleko je od izvesne, a da bi do nje došlo, nekoliko stvari treba da se poklopi. Predsednici dve najjače opozicione stranke Saša Radulović i Dragan Šutanovac odlučili su da se samostalno dogovore oko kandidata za predsedničke izbore, a da zatim o podršci razgovaraju i sa ostalim opozicionim partijama.
Oni su se do sada nekoliko puta sastajali, a glavna tema bili su izbori za predsednika Srbije, koji se održavaju na proleće sledeće godine. Izvor navodi da su Radulović i Šutanovac pričali generalno o izborima, ali i o šansama Vuka Jeremića ukoliko bi se kandidovao.
- Zaključak je da Jeremić imao najveće šanse za ozbiljan rezultat u odnosu na sve ostale potencijalne kandidate opozicije koji su se pominjali u javnosti. Za njegovo učešće u predsedničkoj trci posebno je "zagrejan" Radulović, ali ne zavisi sve od njega. Jeremić još nije doneo odluku - navodi naš sagovornik. Šta bi bivšeg ministra spoljnih poslova moglo da odgovori od učešća na predsedničkim izborima i zašto se i dalje koleba? Za jednog mladog političara iz Srbije Vuk Jeremić ima odličnu karijeru - bio je srpski šef diplomatije, predsedavajući Generalne skupštine UN i drugi u trci za generalnog sekretara najmoćnije međunarodne organizacije na svetu. Predsednik je nevladine organizacije CIRSD. Pitanje je da li bi Jeremić hteo da rizikuje svojom kandidaturom za predsednika, jer će na drugoj strani sigurno biti kandidat SNS, koji je unapred određen za favorita. - Jeremić svakako ne bi želeo da bude "večiti drugi" i u trku će ući samo ako bude uveren da ima šanse za pobedu. Takođe, kod njega postoji dilema i da li uopšte želi da ga kandiduju stranke ili da uđe u izbornu trku kao predstavnik grupe građana - navodi naš sagovornik. Kao ozbiljan politički igrač, Jeremić želi i ozbiljnu kampanju za predsedničke izbore, a u nju se ne ulazi bez minimum nekoliko miliona evra. Pitanje je, međutim, da li su opozicione partije, a pre svega DJB i DS, koji je godinama u blokadi, u mogućnosti da toliki novac obezbede. Predsednik CIRSD-a je prema poslednjim istraživanjima u samom vrhu među domaćim političarima, ali je neizvesno da li bi se ta podrška prelila i na glasanju za predsednika Srbije. O Jeremiću se pozitivno izjašnjavaju i birači SNS, koji bi se u najvećem broju verovatno opredelili za kandidata naprednjaka. Srđan Bogosavljević, direktor "Ipsos stratedžik marketinga", kaže za "Blic" da Jeremić ima dobar rejting i da je "kao kandidat potentan", ali da DJB i DS nemaju dovoljno veliku podršku da bi sa njim izgurale drugi krug. - To su dve stranke koje su na poslednjim izborima imale u zbiru oko deset odsto, a to nije bog zna šta. U slučaju da se kandiduje ispred DJB i DS, Jeremić bi se potrošio - zaključuje Bogosavljević. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA