Najnovije

Đurić: Opštine centralne Srbije treba bolje povezati sa Kosovom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je u opštini Blace da je strateški cilj Vlade Srbije da se opštine centralne Srbije što bolje povežu sa opštinama sa Kosova i Metohije, pre svega u ekonomskom smislu.

Marko Đurić - prvi čovek Kancelarije za KiM (Foto: JuTjub)

Marko Đurić u poseti opštini Blace rekao je da je strateški interes da se zaustavi odliv mladih:
- Strateški interes i strateški cilj Srbije i Vlade Srbije je da se ove opštine u ekonomskom smislu podignu, da se zaustavi odliv mladih iz ovih opština, da ovde život buja na onaj način na koji nam je priroda u ovom prelepom kraju omogućila. Da bi to moglo da se uradi potrebno je, pre svega, da se ukinu i uklone sve barijere i brane u trgovini - rekao je Đurić tokom posete opštini Blace.
On je kazao da je sa predsednikom opštine Zoranom Jozićem razgovarao o saradnji sa lokalnim samoupravama i da je delegacija Srbije u Blacu sa željom da se "rubne opštine centralne Srbije što je moguće bolje povežu sa opštinama sa Kosova i Metohije u obostranom interesu".
Đurić je dodao i da je delegacija Srbije sa predsednikom opštine razgovarala i o tome kako da se obnovi veza poljoprivrednih proizvođača iz Blaca, koji "tradicionalno istorijski imaju izvanredne odnose sa tržištem na Kosovu i Metohiji".
- Odavde se nekad vukla ogromna količina robe u našu južnu pokrajinu, razgovarali smo kako da obnovimo te veze i kako da učinimo da cene i uslovi po kojima se roba izvozi budu bolji - kazao je Đurić novinarima.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju najavio i da će poljoprivredni proizvođači iz Blaca vrlo brzo posetiti Kosovo.
- Koliko je za nas važno da obratimo pažnju na ovaj pojas od Preševa duž administrativne linije i u blizini te linije, pa sve do Tutina i koliko je za nas važno da to rubno područje ekonomski snažimo i jačamo. Definitivno je jedan od prioriteta ove vlade, a da bismo taj prioritet mogli da ostvarimo, moramo da budemo što je više moguće na terenu sa ljudima - naveo je Đurić.
Predsednik opštine Blace Zoran Jozić rekao je da u toj opštini nema "prevelikog broja raseljenih lica sa teritorije Kosova i Metohije", ali da opština čini sve da im olakša život.
Đurić je prethodno posetio Kuršumliju gde je razgovarao sa predstavnicima lokalne samouprave i proučio da vlada vidi oporavak i razvoj rubnih područja centralne Srbije kao jedan od svojih strateških prioriteta.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA