Najnovije

RENCI OŠTRO KRITIKUJE BRISEL: Vreme diktata je prošlo!

Italijanski premijer Mateo Renzi ponovno je oštricu kritike uperio prema "diktatu" Brisela nastavljajući polemiku s Evropskom komisijom, a pre referenduma koji će biti presudan za njegovu političku budućnost.

Mateo Renci (Foto: Sinhua)

"Vreme diktata je prošlo", rekao je Renci na skupu u Alessandriji, koji je deo kampanje za ustavni referendum 4. pdecembra.
Ranije je predsednik Evropske komisije DŽen-Klaudi Junker na stalne kritike italijanskog premijera na "funkcionisanje Brisela" uzvratio kratko: "Baš me briga!"
Renci već nekoliko dana, usred kampanje za sporni referendum, neprestano kritikuje evropske institucije.

Ustavnim izmenama do reformi

Najavljenim referendumom, Renci namerava promeniti Ustav kako bi dobio odrešene ruke da provede nastavak reformi u državi.
Ako većina birača zaokruži "da", potrebne ustavne izmene omogući će drastično smanjenje moći gornjeg doma parlamenta, kojeg Renci i njegova stranka smatraju glavnim uzrokom postojeće političke paralize, podsećaju agencije.
Namerava se smanjiti i broj senatora za trećinu, čime bi nadležnosti gornjeg doma bile sužene, postupak donošenja zakona bio bi pojednostavljen i ubrzan što bi Renciju otvorilo dovoljno prostora za reforme.
Analitičari sumnjaju u pozitivan ishod referenduma i procenjuju kako bi mogao uzdrmati evrozonu.

Škole ispred službenika

No, Renci je ponovio spremnost da iz Pakta stabilnosti koji treba garantovati proračunsku disciplinu u evrozoni izuzme troškove za izgradnju škola.
"Sve što služi za izgradnju škola dolazi ispred briselskih službenika", istakao je Renci.
Još jednom je napao istočnoevropske zemlje, potvrdivši da će uložiti veto na evropski proračun ako one ne budu solidarnije sa Italijom koja je na udaru rekordnog talasa izbeglica.
"Ili promena imigracijske politike, ili više nećemo biti štedna kasica za zemlje istočne Evrope", upozorio je Renci.
Juncker se početkom nedelje požalio da italijanska vlada "bez razloga napada" Komisiju, izrazivši ujedno čuđenje načinom na koji je Rim planirao proračun za 2017.
Izvor: Agencije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA