Najnovije

USTAVNI SUD BIH PONIŠTIO REZULTATE REVERENDUMA U RS: Prihvaćen Bakirov predlog

Ustavni sud BiH je poništio rezultate referenduma održanog 25. septembra 2016. godine u Republici Srpskoj zato što je referendum proveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula 2016, za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u saglasnosti s Ustavom BiH.

101. plenarna sednica Ustavnog suda BiH (Foto: Ustavni sud BiH)

Na plenarnoj sednici u Sarajevu Ustavni sud je usvojio zahtev člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i drugih "za rešavanje ustavnopravnog spora sa entitetom Republika Srpska" u vezi sa Odlukom o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula, saopšteno je iz Suda. - Ustavni sud je utvrdio da navedena odluka o raspisivanju republičkog referenduma nije u saglasnosti sa članom I/2. i članom VI/5 Ustava BiH zato što je tom odlukom utvrđeno referendumsko pitanje o kojem već postoji konačna i obavezujuća odluka Ustavnog suda kao institucije BiH, a takvu odluku su dužni poštovati svi organi i institucije javne vlasti – navodi se u saopštenju sa planerane sednice Ustavnog suda u Sarajevu.
Ustavni sud BiH obavio je i preliminarnu raspravu o proceduralnim pitanjima u vezi sa zahtevom predsedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladena Bosića za ocenu ustavnosti Odluke o usvajanju Jedinstvenog programa obrade popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine od 18. maja 2016. godine i Jedinstvenog programa. Odluku u vezi sa ovim zahtevom doneće na narednoj plenarnoj sednici.
Ustavni sud je delimično usvojio zahtev Bože LJubića, koji je u vreme podnošenja zahteva bio predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, za ocenu ustavnosti odredaba članova 10.10, 10.12, 10.15. i 10.16. potpoglavlje B Izbornog zakona BiH i odredaba člana 20.16A poglavlja 20 -Prelazne i završne odredbe Izbornog zakona.
Sud je utvrdio da odredba po kojom se "svakom konstitutivnom narodu daje jedno mesto u svakom kantonu" i odredbe poglavlja 20 - Prelazne i završne odredbe člana 20.16A stav 2. tačke od a do j Izbornog zakona nisu u skladu sa Ustavom BiH zato što očito impliciraju da pravo na demokratsko odlučivanje isključivo legitimnim političkim predstavljanjem neće biti utemeljeno na demokratskom izboru delegata u Dom naroda Federacije BiH onog konstitutivnog naroda koji predstavlja i čije interese zastupa, što je suprotno načelu konstitutivnosti, odnosno ravnopravnosti bilo kojeg od konstitutivnih naroda.
Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA