Najnovije

Turska proširuje lov na Gulenove pristalice

Turska vlada nastavlja u inostranstvu, a tako i Austriji, potragu za članovima islamskog Gulen pokreta, kojeg Ankara okrivljuje za neuspeli pokušaj puča.

Fetulah Gulen (Foto: Printskrin)

Verski predstavnici i vernici se pozivaju da, preko ispostava verske ustanove "Dijanet", prijave pristalice Fetulaha Gulena.
I verski atašei i nadležni savetnik u Ambasadi Turske u Austriji napravili su analizu o aktivnostima pokreta Gulen u toj zemlji, tvrdi "Prese", a u njemu se pominje "Feniks" gimnazija u Beču. 
Posebno se ističe uloga udruženja "Akasja", a uručenje nagrade za integraciju u sportu u visini od 1.000 evra ovoj organizaciji od strane ministra spoljnih poslova i integracije Austrije Sebastijana Kurca smatra se primerom kako austrijske vlasti podržavaju Gulenove organizacije. 
U Ambasadir Turske u Austriji dva službenika, jedan koji je dugo u službi i jedan nedavno upućeni, otpuštena su zbog navodne bliskosti sa Gulenom, navodi se u izveštaju. 
Uz to su klubovi pri Turskoj islamskoj uniji za kulturnu i socijalnu saradnju (ATIB) upozoreni na opasnost infiltracije Gulenista, i da to treba odmah prijaviti. 
Takođe je ukazano da ATIB sada, umesto Gulenovog pokreta, treba pojačano da nudi aktivnosti za decu i omladinu. 
U izveštaju iz Austrije se ne pominju imena, samo se ukazuje da Numan Gulen, nećak Fetulaha, vođe pokreta, živi u Austriji, i da je odgovoran za aktivnosti tog pokreta u "Alpskoj republici".
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA