Najnovije

ČEPURIN TVRDI: Hrvatska prenosi Ukrajini svoja iskustva iz Bljeska i Oluje!

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je da posetu Sergeja Lavrova Beogradu treba gledati u pozitivnom tonu.

Aleksandar Čepurin (Foto: Jutjub)

Kako kaže, ona je usaglašena sa redovnim sastankom Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC).
Čepurin je podsetio da je u Sočiju Rusija predala Srbiji predsedavanje ovom organizacijom i dodao da se i ovoga puta Lavrov potrudio da svoju posetu usaglasi sa sastankom ministara spoljnih poslova 13. decembra u Beogradu.
"Normalno je što se sastaju naši ministri spoljnih poslova zato što su Srbija i Rusija bliske zemlje, a to odgovara i osnovnim dokumentima na kojima se zasniva politika naših odnosa. Nema nikakvih zadnjih misli, naloga", rekao je Čepurin za Sputnjik.
U vezi sa medijskim spekulacijama o razlozima posete Lavrova, Čepurin je naveo da "te price imaju veze s tim što je ministar istaknuta ličnost, ne samo ruskog rukovodstva nego i na medunarodnoj sceni jedan od globalnih aktera, a ima i dobru reputaciju kad je reč o ljudskim i profesionalnim kvalitetima".
"On aktivno učestvuje u procesima svetskih dimenzija. U tom svetlu ova poseta je posebno važna i posebno interesantna, a mislim da je treba sagledavati u pozitivnom kontekstu", rekao je Čepurin.
Upitan o tome što je ranije izjavio da će regionalna pitanja takođe biti tema razgovora Lavrova sa srpskim rukovodstvom, uz pitanje kako vidi situaciju u regionu i šta Rusiju brine, Čepurin je kazao da "kada je reč o regionu, ovde veoma važno čuti srpsku stranu i njen odnos".
"To što vlasti Zagreba pokušavaju da kijevskoj vlasti prenesu svoja iskustva iz 1995. godine - operacije Bljesak i Oluja, pokazuje da njih vezuju očigledno i iste istorijske navike. Srbi odlično znaju te 'sjajne rezultate'", naveo je ruski ambasador i dodao da je "neophodno da u regionu postoji stabilnost koja će se zasnivati i na poštovanju legitimnih interesa Beograda".
Na pitanje "šta NATO može tako specijalno da donese stabilnosti regiona", a vezano za proces prijema Crne Gore u Alijansu, Čepurin je kratko odgovorio: "Ništa".
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA