Najnovije

OBRATIO SE PREMIJER: Srbiju ne možete da gazite, zgazite i ponižavate!

Premijer Aleksandar Vučić prekinuo je sinoć posetu Briselu nakon što je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 26 u pregovorima pridruživanju Evropskoj uniji. Tim povodom premijer večeras govori o otvaranju poglavlja u pregovaračkom procesu Srbije sa EU.

Aleksandar Vučić (Foto: Sinhua)

- Srbija je otvorila dva nova poglavlja i zatvorila poglavlje 25 i čestitam građanima Srbije. Ali za razliku od nekih u prošlosti, mi smo lestvicu podigli više. Ovde sam ne samo kao predsednik Vlade, već i kao neko ko mora da štiti vrednosti na kojima mora da počiva srpsko društvo - kaže Vučić.
Srbija je na Medjuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila dva nova poglavlja, 5 o javnim nabavkama i 25, o nauci i istraživanju.
Istovremeno, odmah je zatvoreno poglavlje 25.
Srbiju je predstavljala moinistarka Jadranka Joksimović. Međuvladinoj konferenciji nije otvoreno poglavlje 26, a premijer Aleksandar Vučić je zbog toga odustao od učešća na konferenciji.
U poglavlju koje se odnosi na nauku i istrazivanje ne postoje EU kriterijumi, nego je ono prvenstveno u nacionalnoj nadležnosti.
„- Nisam napustio dijalog, nisam zaustavio proces pridružživanja, nisam se odrekao žželje da se sve uskladi sa EU. Pokazao sam naššu tablicu vrednosti i ponosno stao iza nje. Zato sam i izabran, da ne dozvolim unižžavanje Srbije. Ponavljam svima u okruženju, Evropi i svetu: Srbiju nikada nećete moći ni da gazite ni da ponižavate, to vam nećemo dozvoliti. To je tablica vrednosti sa kojima smo ušli u pregovore. Na tablici naših vrednosti i u našim srcima nema mesta za fašizam, mržnju i diskriminaciju, ali ni za packe ili bilo koji oblik poniženja - naveo je Vučić.
Nikakve nervoze u našem ponašanju nije bilo ni sinoć, kao što je nema ni večeras, rekao je Vučić.
- Jedna zemlja blokirala otvaranje poglavlja 26, reč je o republici Hrvatskoj. Želim da se zahvalim našim slovačkim prijateljima, našim nemačkim prijateljima, našim američkim prijateljima, gospodin Bajden je danas razgovarao sa hrvatskim zvaničnicima - kaže Vučić i objašnjava da je Brisel napustio jer nije dobio nijedan odgovor na pitanje šta to Srbija nije dobro uradila da bi bilo otvoreno i poglavlje 26.
Upitan da li će ponovo u Brisel, Vučić je odgovorio potvrdno.
- Oni govore da je bilo više država protiv. Nije istina. Da Srbija nije uradila ništa za hrvatsku nacionalnu manjinu. To govore da ne iskoristim tu reč "lažovi"... Ne mogu dalje njih da komentarišem. Nije meni teško nikada da odem u Brisel i borim se za svoju zemlju. Ono sinoć je takođe bio vid borbe. Moj posao je da govorim istinu. Videli ste kako su pognuli glave kada sam govorio. Ići ću u Brisel i hiljadu puta ako treba. Ako hoće da otvore poglavlja, dobro, ako neće - ne moraju. Govorim pre svega vlastima u Zagrebu. Skidate ćirilične table, a držite nama pridike - kazao je Vučić i rekao da više po pitanju poglavlja 26 nema potrebe da ide jer je "izneo tamo sve što je bilo potrebno u vezi s tim".
Na pitanje da li EU može da prekine "samovolju Hrvatske", Vučić je rekao da se i on sam to pita.
- To je pitanje na koje nemam odgovor. Pitao sam ih to, nisam dobio odgovor. Čuo sam danas razne teorije da neko stoji iza toga, to nije tačno. Zahvalan sam Angeli Merkel, danas ih je zvao DŽozef Bajden. Da li su mogli i neki drugi više, verovatno su mogli. Srbija je nama najvažnija i treba da idemo ka Evropi i ne gubimo tradicionalna prijateljstva - kaže Vučić.
Na pitanje o diskriminaciji Srba u Hrvatskoj i borbi za ostvarivanje njihovih prava i pitanje šta Hrvatska hoće od Srbije, Vučić je rekao da na to takođe nema odgovor.
- U Srbiji ima 50.000 Hrvata, ali da ne brojimo ljude na taj način. Nemamo isti sistem glasanja. Da biste glasali za pripadnike manjine, u Hrvatskoj morate da dođete sa ličnom kartom i kažete "Evo, ja sam Srbin, dajte mi one posebne liste". U Srbiji predstavnici hrvatske manjine imaju zagarantovano mesto u parlamentu ako imaju 0,4 odsto glasova - kaže Vučić.
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA