Najnovije

Kada stižu MIG-ovi iz Rusije?

Kada će i pod kojim uslovima u Srbiju stići šest novih MIG-ova iz Rusije moglo bi da bude poznato već posle 21. decembra.

MiG-29 (Foto: Jutjub)

Tada će srpski premijer Aleksandar Vučić u Moskvi, kako piše "Komersant", razgovarati s ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom o isporuci MIG-29 Srbiji
Pojačanje srpskog Vazduhoplovstva i protivazduhoplovne odbrane premijer Vučić najavio je još u junu, na primopredaji dva helikoptera Mi-17, koja su tada stigla u Beograd, a na pres konferenciji u utorak je rekao da će za nekoliko meseci “Srbija od Rusije dobiti lovce MIG 29, tako da će ukupno imati 10-11 takvih letelica“. 
Priča oko nabavke ruskog oružja traje već tri godine, konkretni pregovori počeli su nedavno posle sastanka mešovitih komiteta za saradnju između dve države kada je ii precizirana kupovina šest MiG-ova i tridesetak tenkova T72 b3 modernizovane verzije T72. isto toliko borbenih oklopnih vozila, a nastavljeni juče tokom posete ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova. 
Sudeći po izjavi ministar Dačića, posle jučerašnjeg susreta sa ruskim kolegom, taj posao biće povoljan za Srbiju. 
- Srbija ne kupuje naoružanje već ga Ruska Federacija donira, i Srbija će platiti samo onaj deo koji se tiče prilagođavanja te opreme - rekao je Dačić. 
Ministar nije precizirao o kojoj svoti je reč, ali kako navode upućeni u ovu problematiku, vrednost borbene tehnike koja se našla na pregovaračkom stolu više puta je menjana. 
Moskva je za šest "migova-29" i popravku postojeće četiri srpske letelice ovog tipa, zajedno sa pratećom opremom, ispostavila račun od oko 50 miliona dolara. Na intervenciju ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, navodno, ovaj iznos je smanjen, a poslednja cena ovog paketa o kojoj je razgovarano bila je oko 25 miliona dolara. 
O ukupnoj vrednosti posla i načinima plaćanja još će biti reči u Moskvi, a ako neka pitanja ostanu otvorena, onda možda i u Beogradu početkom naredne godine, kada se očekuje poseta ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva. 
Budžetom za narednu godinu nisu predviđena sredstva za kupovinu MIG-ova, pa će ovo pitanje verovatno biti regulisano na neki drugi način. Vojna oprema će najverovatnije biti isporučivana sukcesivno, a trebalo bi da dogovoreno bude isporučeno do kraja godine. 
Stručnjaci su rekli da bi posao sa Rusijom bio epilog višegodišnjih napora države da, posle tri decenije, temeljno obnovi ratnu avijaciju, jer su zastarelo vazduhoplovstvo i sve bliži datum isteka roka srpskim MiG-ovima najveći problemi naših oružanih snaga. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA