Najnovije

POKRETI SE UDRUŽILI: Krenula kampanja za usvajanje Zakona o vojnoj neutralnosti

Konferencijom za medije na kojoj su učestvovali Milica Đurđević i Stefan Stamenkovski iz Srpskog sabora Zavetnici, Vladan Glišić iz Narodne mreže, Danilo Tvrdišić, odbornik u skupštini Zemuna i Miroslav Parović, predsednik Treće Srbije započeta je kampanja javnog zagovaranja usvajanja Zakona o vojnoj neutralnosti.

Za neutralnost (Foto: Mc.rs)

Zakon o vojnoj neutralnosti je urađen u saradnji pravnih timova navedenih političkih grupacija. Portparol Srpskog sabora Zavetnici, Milica Đurđević je predstavila predlog zakona i navela kako će biti zatražena najšira podrška političkih činilaca u državi, te da se oko ovakvog zakona mora postići nacionalni koncenzus. Miroslav Parović je istakao kako je navedeni zakon prvi konkretan politički predlog dat u poslednjih deset godina, a koji se tiče spoljnopolitičke orijentacije zemlje. - Državom se već godinama upravlja deklarativno i bez konkretnih poteza. Danas, kada i Rusija, ali i posle pobede Donalda Trampa i SAD mogu imati sluha za našu težnju ka vojnoj neutralnosti mi kao odgovorni ljudi povlačimo potez i daćemo sve od sebe da ovakav zakon bude usvojen - zaključio je Parović.

Vladan Glišić iz Narodne mreže rekao je da je vojna neutralnost prvi korak ka potrebnoj političkoj neutralnosti i resuverenizaciji zemlje. - Mi predlažemo naoružanu, solidarnu i aktivnu vojnu neutralnost“, istakao je Glišić. - Svet je u poslednjih godinu dana doživeo nekoliko dramatičnih geopolitičkih potresa koji se mogu porediti jedino sa padom „berlinskog zida“, te stoga ja podržavam ovu inicijativu kao logičan odgovor na aktuelni trenutak“, rekao je Danilo Tvrdišić. Stefan Stamenkovski, predsednik Zavetnika podestio je na nedavni sastanak koji u Moskvi imao sa rukovodstvom Jednistvene Rusije i na zaključke koje su pri tome izneli Sergej Železnjak i on, a u kojima se daje puna podrška vojnoj neutralnosti Srbije kao i ideji o formiranju saveza vojno neutralnih država na Balkanu. - Ovaj zakon se kasnije mora implementirati u novu strategiju nacionalne bezbednosti na čijem predlogu mi takođe radimo -  zaključio je Stamenkovski. Učesnici konferencije su najavli da kreću u obilazak gradova po Srbiji u kojima će se narodu na tribinama predočavati politika vojne neutralnosti, a da će posle te svojevrsne javne rasprave ovaj zakon biti predat Narodnoj skupštini. Oni su naveli da smosvedoci pokušaja da se Srbija postepeno uvuče u članstvo u NATO pakt čije države članice su učestvovale u vojnoj agresiji na Srbiju i Republiku Srpsku kao i u otimanju Kosova i Metohije. Navedeno je i da NATO pakt danas takođe pokušava da nasilno uvuče Crnu Goru u svoje članstvo suprotno volji njenih građana Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA