Najnovije

DAMASK IMA DOKAZE: Teroristi ipak koristili hemijsko oružje?

Sirijska vlada predala je predstavnicima međunarodne misije Organizacije za zabranu hemijskog oružja dokaze da su militanti koristili hemijski gas iperit, saopštio je portparol sirijskog nacionalnog organa za sprovođenje Konvencije o zabrani hemijskog oružja Samer Abas.

Hemijsko oružje (Foto: Jutjub)

- Predstavili smo misiji sve dokumente, koji su provereni i prihvaćeni. Misija će ponovo doći u Siriju da prikupi uzorke koje će kasnije analizirati - rekao je Abas. Radi se o uzorcima koje su prikupili stručnjaci Ministarstva odbrane Rusije a koji svedoče da je 31. oktobra 2016. godine u selu Maret Um Hauš u oblasti Afrin provincije Alep korišćena minobacačka granata kalibra 240 milimetara ispunjena iperitom, objasnio je predstavnik sirijskog organa.
Misija je usvojila samo materijalne dokaze za organizaciju istraživanja, a materijalni dokazi (uzorci), plombirani su i ostavljeni na čuvanje Sirijcima do razrešenja finansijskih teškoća za isporuku čarter letom u Hag. Procenjeno vreme za isporuku uzoraka je januar 2017. Misija je radila na zvanični zahtev sirijske vlade od 12. decembra u Damasku. U njenom sastavu nalaze se inspektori iz SAD, Velike Britanije, Australije, Slovačke i Slovenije. Predstavnici misije nakon predaje dokaza nisu davali komentare. O toku noćašnje akcije protiv terorista u okolini Palmire pročitajte OVDE. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA