Najnovije

NEMCI OPTUŽUJU: Merkelova je "kriva" za sve!

Napad kamionom u Berlinu, u kojem je smrtno stradalo 12 ljudi, dok je više desetina ranjeno, katastrofa je za nemačku vladu, ali je još i gori za Angelu Merkel.

Angela Merkel (Foto: Sinhua)

Ona se smatra odgovornom za sve što krene po zlu kada je u pitanju upravljanje izbegličkom krizom, piše nemački Bild.
U tekstu zamenika glavnog urednika tog lista Nikolausa Bloma se navodi da su nemačke bezbednosne službe godinama upozoravale na neminovnu pretnju terorističkog napada.
Upozoravano je, kaže, na opasnost napada na "mekane" mete, kao što su božićni sajmovi. Zbog toga su Nemci na neki način i očekivali ovaj udarac. 
Kako će ve to uticati na njih? Kako će on delovati na Merkel, na političku scenu u Nemačkoj i na koheziju nemačkog društva, pita Blom. 
Evroparlamentarac Markus Precel, jedan od čelnika, desnih, anti-imigracijskih populista iz AfD-a, nije imao potrebu da čekati duže od sat vremena pre nego što je na Tviteru napao kancelarku napisavši: "Ovo su mrtvi Angele Merkel!". 
Nakon njegove objave, usledila je oštra reakcija na društvenim mrežama, posebno što u tom trenutku nije bilo jasno ni da li je ubica izbeglica. 
Ipak, pristalice AfD-a pohvalili su Precela zbog otvorenog istupa. Ukoliko se ceo AfD postavi kao Precel, to bi moglo odvratiti veliki broj glasača iz srednje klase od toga da glasuju za njih. 
S druge strane, navodi autor, ovo će ojačati ksenofobičnu i anti-Merkel jezgro stranke, što će verovatno biti dovoljno da AfD na parlamentarnim izborima sledeće jeseni pređe izborni prag od pet posto podrške. 
Osim toga što će to značiti da radikalna desnica po prvi put ulazi u nacionalni parlament, to će zakomplikovati i proces stvaranja funkcionalne vladajuće koalicije, navodi Blom. 
"Javna podrška kancelarki Merkel značajno je opala kada su nemačke vlasti uveliko izgubile kontrolu nad pritokom izbeglica u leto 2015. godine. Od tog trenutka jasno je kako postoji jasna korelacija između njenog ličnog rejtinga i straha birača od terorističkih napada. 
Uz sve to, kampanja Angele Merkel za izbore 2017. godine fokusiraće se na dva koncepta koja bi trebalo biračima da pruže garanciju u haotičnim vremenima: "sigurnost" i "bez eksperimentisanja". 
Upravo te reči su sadržane u sloganu koji je uspešno korišćen u kancelarkinoj stranci Hrišćanskih demokrata (CDU) za vreme Hladnog rata. 
Blom, međutim, smatra da će oba slogaba biti značajno kompromitovana berlinskim napadom, a stranka na raspolaganju nema uverljivu stratešku alternativu. CDU to dobro zna. Ipak, čak ni najžešći protivnici Merkel unutar njene stranke neće se usuditi pobuniti protiv nje. Bez plana B, moraće patiti u tišini, navodi autor. 
Sve čemu se kancelarka može nadati je to da će se "mainstream" Nemci poneti na uobičajen način - okupiti se iza svoje vlade i ostati mirni kao kad su, na primer, 2009. godine bili pogođeni najvećom ekonomskom krizom od kraja Drugog svetskog rata. 
"Postoji jedna jednostavna stvar koja će odrediti šta će se sledeće dogoditi s Nemačkom i sa kancelarkom - a to je racionalnost. Hoće li Nemci skupiti dovoljno racionalnosti da uvide kako će terorističkih napada biti nezavisno o tome koliko izbeglica zemlja primi", pita autor. 
Pita, takođe, hoće li odbaciti ksenofobičnu i anti-muslimansku retoriku, iako su većinu nedavnih napada u Evropi izveli muslimanski teroristi? 
I na kraju, hoće li većina Nemaca hrabro prihvatiti ideju o tome da ništa na svetu, uključujući saosećanje prema strancima, ne dolazi besplatno?", pita Blom. 
"Nema sumnje da će Merkel popustiti pred pozivima za strožim zakonima i politikom. Zatražiće brže obrađivanje tražitelja azila i više deportacija onih koji ne budu prihvaćeni kao izbeglice. Dozvoliće svojoj stranci da u kampanju uđu sa simboličkim ustupcima, kao što je zabrana burki na ulicama i drugim javnim mestima. To će možda ublažiti delove CDU-a. No, Merkel dobro zna da to neće biti dovoljno ukoliko dođe do novih terorističkih napada u Nemačkoj", smatra autor. 
U svakom slučaju, uveren je, Merkel neće napustiti svoju dužnost. 
Ostaće na svojoj poziciji, jer smatra da bi odlazak bio dezertiranje. Ipak, svaka garancija protiv terorističkih napada daleko je od nečega što bi ona, ili iko drugi, mogao da garantuje. 
"Na kraju bi moglo biti da je napad na božićni sajam u Berlinu cena za nemačku velikodušnost, koja se naveliko hvalila prije 18 meseci. Život sa tom frustrirajućom spoznajom bit će ispit za političku budućnost Angele Merkel", zaključuje Blom, preneo je portal index.hr. Evropu u 2017. čeka klanica, pogledajte OVDE više o ovom dramatičnom upozorenju! Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA