Najnovije

ULJEZ MEĐU POLITIČARIMA: Sa kojim je to Srbima Isa Mustafa u dosluhu!

Uzalud je Marko Đurić pozvao Mirjanu Jevtić da ne prihvati novu funkciju u vladi Kosova. Nova ministarka lokalne samouprave u Prištini juče je počela s radom nasledivši na tom mestu smenjenog LJubomira Marića i tako se oglušila o poziv šefa Kancelarije Vlade Srbije za KiM.

Postoji uljez među političarima (Foto: Sinhua)

I dok se čeka da se narednih dana povodom ovog slučaja zvanično oglasi i Srpska lista, kako je to juče najavio zamenik kosovskog premijera Ise Mustafe Branimir Stojanović, njen lider Slavko Simić ubeđuje javnost da su priče o podelama unutar srpskih političkih predstavnika na Kosovu medijske spekulacije. Simić u pisanoj izjavi za Politiku insistira na tome da je sada već bivši ministar Marić, kako je i Mustafa najavljivao, odranije bio viđen za razrešenje zbog „loše koordinacije s lokalnim samoupravama na Kosmetu”.
Odbijanje Jevtićeve da se povinuje Đurićevom pozivu mnogi su ipak skloni da tumače kao tihu kosovsku bitku SNS-a i Pokreta socijalista jer je donedavna zamenica kosovskog ministra za rad i socijalnu zaštitu kadar partije Aleksandra Vulina, dok je smenjeni Marić, pak, kadar Srpske napredne stranke, čiji je Marko Đurić potpredsednik. Ovaj konflikt PS-a i SNS-a, kako kažu izvori istog lista, vuče korene još od februara 2015. i razrešenja Aleksandra Jablanovića s funkcije ministra u kosovskoj vladi.

Isa Mustafa (Foto: Jutjub)

Međutim, Branimir Stojanović, koji je inače i pripadnik SNS-a, insistira da unutar SL nema podela „ali ima različitih mišljenja, kao i pojedinaca koji su spremni da svoje interese stave ispred interesa srpskog naroda”. Đurić je zauzeo znatno oštriji stav. Aludirajući na informaciju da je Isa Mustafa naprasno razrešio Marića dužnosti uz „koordinaciju i sugestije Srpske liste”, šef Kancelarije za KiM je u izjavi za „Večernje novosti” pozvao političke predstavnike Srba koji su „zarad šake vlasti, u ime našeg naroda učestvovali zajedno s Tačijem i Mustafom u smenjivanju legitimnih srpskih predstavnika”, da opozovu tu odluku.
Slavko Simić, inače kadar Pokreta socijalista, za naš list tvrdi i da su poslanici Srpske liste želeli da povere mandat Mirjani Jevtić jer su hteli da „u izvršnoj vlasti prvi put iz srpske zajednice na čelu ministarstva bude žena”.
„Poslanici SL nisu želeli produbljivanje političke krize koja je, očigledno, trebala da se u ovom slučaju nametne, jer naš primarni cilj je da se što pre krene sa formiranjem Zajednice srpskih opština. Želimo da prepišemo energiju i rad našeg predsednika vlade Aleksandra Vučića i u privremene institucije u Prištini. Zbog toga nas u Prištini i zovu Vučićevim Srbima i ponosni smo na to”, kaže Simić.
Ipak, izvor blizak SL kaže da je ravnoteža unutar srpskih predstavnika na Kosmetu narušena pre više od godinu i po dana. Tad je, naime, Aleksandar Jablanović (kojeg je navodno u toku svog rukovođenja Kancelarijom za KiM forsirao predsednik PS-a Aleksandar Vulin), smenjen s mesta ministra u kosovskoj vladi zaduženog za manjine i povratak. Dva meseca kasnije, u aprilu 2015, na to mesto dolazi naprednjak Dalibor Jevtić, koji je i dalje na toj funkciji.
„Tako je narušena ravnoteža unutar SL u korist SNS-a, koji je Jevtićevim imenovanjem stekao prevlast u broju funkcionera. To je izazvalo tenzije u kojima se može tražiti uzrok iniciranja smene LJubomira Marića”, kaže naš izvor, dodajući da bi drugi motiv PS-a za postavljanje svog kadra Mirjane Jevtić mogla da bude želja te partije da se što bolje pozicionira pred predstojeće izbore na Kosovu.
Nezvanično se može čuti da su poslanici PS-a sa Srpske liste, među kojima je i njen predsednik Simić, pokrenuli inicijativu da Isa Mustafa smeni Marića. Oni, inače, imaju četiri mandata unutar SL, a naprednjaci tri, dok ostala četiri poslanička mesta pripadaju manjim partijama.
Trzavice na liniji SNS–PS prelivaju se i na lokal. Nekoliko dana pre Marićeve smene, odbornici lokalnog parlamenta u Leposaviću su uputili zahtev za smenu gradonačelnika te opštine Dragana Jablanovića (takođe kadra PS i oca Aleksandra Jablanovića). „Duplo dno” u ovoj priči krije se u činjenici da su gradonačelnici devet od ukupno deset srpskih opština na Kosmetu kadrovi SNS-a. Izuzetak je Leposavić, u kojem je smenu gradonačelnika Dragana Jablanovića zatražila odbornička većina predvođena SNS-om. Oni su svoj zahtev poslali upravo Mariću, koji je trebalo da ga prosledi premijeru Isi Mustafi. Da li se onda naknadna Marićeva smena može protumačiti kao kontraudar poslanika PS-a u Prištini koji su stali u odbranu svog partijskog kolege Dragana Jablanovića?
Na to pitanje, kao i na tvrdnje da on kao gradonačelnik uživa podršku Ise Mustafe, prvi čovek Leposavića oštro reaguje:
„Sve su to prazne priče. Slučajnost je da su tražili moju smenu. Poznato je da su se na mene okomili još pre nekoliko meseci i da je bilo pitanje dana kada će zahtevati moje razrešenje. A da sam privilegovan, kao što zlonamerno pojedinci tvrde, Mustafa bi mi odobrio novac za projekte u prošloj i ovoj godini. Istina je i da LJubomir Marić, jedini od osam ministara u kosovskoj vladi, nije želeo da nam potpiše memorandum za prošlu i aneks memoranduma u ovoj godini, i isplati nam novac koji nam je sledovao. Ali, ja mu to nisam zamerio”, tvrdi Dragan Jablanović, gradonačelnik Leposavića, opštine iz koje inače dolaze sva četvorica poslanika PS-a u SL. Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA