Najnovije

VUČIĆ: Nebo iznad Srbije će biti apsolutno sigurno i bezbedno

MOSKVA - Srbija će od Rusije, kao podršku i bez plaćanja, dobiti šest aviona MiG-29, pri čemu će nas tri faze njihove modernizacije koštati ukupno između 180 i 230 miliona evra, rekao je srpski premijer Aleksandar Vučić nakon sastanka sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

Vučić (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

„Ako biste računali da takve avione kupujemo, sa takvim raketama kakve mi želimo, koštali bi nas oko 600 miliona evra. Onda možete da vidite koliko smo dobili povoljne cene i koliko smo dobili poklonjenog. To samo kada je reč o avionima", rekao je premijer.
Prema njegovim rečima, to dramatično poboljšava operativno-funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije - do te mere da to kao da nije ista vojska.
„To je potpno drugačije. To je nemerljivo u odnosu na ono što smo imali. Dobili smo na poklon i 30 tenkova T72 S i 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRDM 2 i cevi 14,5 mm (manje topove)", rekao je Vučić.
Kad je reč o avionima, do petka bi trebalo da bude potpisan ugovor, a postoje dve mogućnosti, rekao je Vučić.
Kako je precizirao, prva je da u martu ruska armija preveze te avione, koji su, kako je dodao, sposobni da lete i odlični, i da se zajedno sa ruskim majstorima remontuju u Srbiji.
Druga je da ostanu u Rusiji do septembra-oktobra, pa da u novembru sledeće godine dođu u Beograd potpuno remontovani i sa novim agregatima.
„Još se gleda koja će od te dve opcije da bude prihvaćena, mi gledamo šta je za nas lakše, bolje i tako ćemo i da postupimo", naglasio je premijer.
Vučić je da je sa kompletnim vojnim vrhom industrije i Šojguom imao veoma dug i sadržajan sastanak i da je na sastanku ponovio stav o vojnoj neutralnosti naše zemlje.
„Unapredili smo naše veoma dobre prijateljske odnose. Najvažnije je da ćemo praviti zajedničke planove trogodišnje i petogodišnje zajedničke saradnje, zato što smo mi zemlja kojoj je mnogo potrebno i želela bi sve odjedanput, ali to nije moguće".
U šaljivom tonu Vučić je rekao da su „naši iz Ministarstva odbrane tražili sve moguće rakete", a da je on u jednom trenutku rekao: „Pa, samo što niste tražili nuklearno oružje", na šta se, kako kaže, nasmejao i Šojgu.
„Naravno, niko nije to tražio. Tražili smo rakete koje ima samo Rusija u ovom trenutku. Što se tiče protivvazdušnih sistema, dogovor je da na protivvazdušnim sistemima radimo zajedno. Pričali smo i o 'buku' pre svega, i o 'buku M2' i o 'tunguski', ali za 2018. godinu, što je za godinu dana", rekao je Vučić.
On je ocenio da je urađen ogroman posao za našu zemlju, „sve što smo pričali decenijama, 29...30 godina".
Vučićć je podsetio i da helikopteri nisu bili nabavljani 35 godina, pa su ove godine stigli u Srbiju.
Prema njegovim rečima, bilo je reči i o drugim aspektima saradnje u oblasti vojne industrije.
„Mi smo i danas mogli da uzmemo buk 1, 2 po tržišnim cenama. Nemamo mi tih para u ovom trenutku, to je 500 miliona, pa bolje da sačekamo 2018, pa opet nešto da dobijemo", primetio je Vučić.
On je istakao da je ponosan, srećan i veoma zadovoljan, jer su, kako je rekao, generacije ljudi u Srbiji, generacije političara obećavale uvek isto i nikad ništa niko nije ispunio.
„Ja imam tu sreću da smo politikom vojne neutralnosti, politikom da čuvamo svoju nezavisnost, štitimo svoju slobodu, da umemo da izdržimo pritiske sa različitih strana uspeli da dođemo dotle da i svoju zemlju ojačamo do te mere da ni sami u to doskora nismo na takav način verovali", zaključio je Vučić.
Vučić je naglasio da se pozicija Srbije kao neutralne države neće menjati.
„Nadam se da možemo da unapredimo našu saradnju - političku, ekonomsku, vojnu - do veoma visokog nivoa. Nadam se da ćete biti naš gost u Beogradu, a mi ćemo biti dobri domaćini. Potpuno sam siguran da će između naših naroda i država uvek biti veoma dobri odnosi i najbolja saradnja", rekao je Vučić Šojguu.
„Još jednom želim da potvrdim da ostajemo neutralna država, što sam već rekao u Briselu, Vašingtonu… To je naš stav, ništa se nije izmenilo kada je to u pitanju", istakao je Vučić.
On je Rusima čestitao Novu godinu i izrazio nadu da će ona doneti bolju situaciju u zemlji. Šojgu je u pozdravnoj reči poželo dobrodošlicu Vučiću na srpkom jeziku.
U neformalnom razgovoru on je rekao da bi zajedničke letno-taktičke vežbe BARS koje su održane u oktobru u Srbiji trebalo da postanu godišnji događaj.
„U oktobru su u Srbiji uspešno izvedene zajedničke letno-taktičke vežbe BARS 2016 i drago nam je da reč BARS označava bratstvo pilota Rusije i Srbije. To je dobro ime, ono mora da se učvrsti i moramo da ove vežbe održavamo na godišnjem nivou", izjavio je Šojgu.
Šojgu je dodao da su takođe uspešno prošle trilateralne zajedničke taktičke vežbe „Slovensko bratstvo 2016", uz učešće Belorusije.
„Imamo dobru saradnju za izvođenje zajedničkih vežbi i predlažemo da se ova praksa razvije. U bliskoj budućnosti ćemo razmeniti odobrene planove za 2017. godinu i, naravno, ne možemo da ne podsetimo na učešće tima Vojske Srbije na Međunarodnim igrama 2016, gde ste pokazali dosta dobre rezultate", rekao je Šojgu, preneo je Tass.
Pored toga, ruski ministar je pozvao predstavnike Srbije da učestvuju na međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija 2017" i Međunarodnim vojnim igrama 2017. Šojgu je, takođe, uputio poziv ministru odbrane Srbije Zoranu Đorđevicć da učestvuje u radu šeste Moskovske međunarodne konferenciji o bezbednosti u aprilu 2017.
Rusija je, takođe, spremna za jačanje vojne saradnje sa Srbijom u oblasti vojnog obrazovanja, dodao je ministar.
Ruski ministar odbrane zahvalio je srpskom premijeru za podršku u humanitarnoj organizaciji u sirijskom Alepu.

Vučić obišao vojni poligon u Moskvi

Vučić, koji boravi u jednodnevnoj poseti Moskvi, obišao je jutros jedan od poligona ruske borbene avijacije, gde je prisustvovao prezentaciji aviona i vojne opreme Ruske federacije. Vučić je, posle obilaska aviona, poručio da će šest novih migova 29 u Srbiju stići za tri meseca. Time je, kako je rekao, ispunio obećanje koje je pre četiri godine dao kada je bio ministar odbrane. “Govorio sam o jednom ili dva miga, možda tri, ali dovodimo šest novih”, rekao je Vučić. On je podvukao da će nebo iznad Srbije biti apsolutno sigurno i bezbedno. “I to znači da i za mnoge druge stvari imamo prednost u odnosu na one koji bi možda u budućnosti pomislili da prete Srbiji. Mi ne pretimo nikome, samo želimo svoje granice i nebo i zemlju da čuvamo, kako se nekada u školi govorilo, svaki pedalj. I to sada bez ikakvih problema možemo”, rekao je Vučić.

Vučić "isprobao" jedan od Migova 29 koji stiže u Srbiju

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je iz jednog aviona Mig 29, koji će biti uskoro u sastavu Vojske Srbije, poručio da je ponosan i srećan što smo konačno završili taj posao i da je reč o izvanrednoj mašini. Premijer je obišao u hangaru šest aviona Mig 29 koji će u Srbiji, kako je najavljeno, doći u martu dogodine i iskoristio priliku da "isproba" jedan od njih. "Da je bolje vreme u Moskvi, i leteli bismo danas...", dodao je pilot, koji je premijera Srbije upoznao sa nekim karakteristikama letelice i pomogao mu da se popne. Iz kokpita Mig-a je rekao da je avion doleteo iz Astrahana i da mu je pilot koji ga je dovezao rekao da je reč o izvanrednoj mašini, na kojoj vole da lete. On je podvukao da to kažu oni koji imaju najviše iskustva u letenju tim aparatima i naveo da smo mi mislili da će biti u nešto slabijem stanju... "Svi su u letnom stanju i izvanredno izgledaju" rekao je premijer. Na pitanje kako se oseća, naveo je da je malo povisok i da ne zna kako se čovek u svemu tome što se u kokpitu nalazi snađe, kako može da leti, a ne još i da ispaljuje rakete i sve drugo...
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA