Najnovije

NOVA PROVOKACIJA: Ameri isporučuju Poljacima krstareće rakete!

Poljska i SAD su potpisale sporazum o isporukama Varšavi 70 krstarećih raketa klase vazduh-zemlja, koje su namenjene za avione F-16.

NATO samit u Poljskoj (Foto: Sinhua)

Ruski ambasador u NATO-u Aleksandar Gruško je izjavio da će to negativno uticati na bezbednost u Evropi, a da će Moskva sigurno uzeti u obzir i ovu nabavku kada bude planirala vojnu strategiju.
To je visokoprecizna američka raketa sa dometom od oko 1.000 kilometara. Vojni analitičar Mihail Hodarenok kaže da su ovim raketama opremljeni avioni strateške avijacije SAD i da je nabavka raketa od strane Poljske „prilično veliki izazov za Rusiju“. Prema njegovim rečima, Rusija će verovatno reagovati tako što će jačati sistem PVO i usavršavati sredstva napada na aerodrome potencijalnog neprijatelja, kao i vojne magacine u kojima se nalaze rakete. Vojni analitičar, pukovnik u penziji Viktor Baranec kaže da su pojedini stručnjaci, dok je trajalo testiranje te rakete, tvrdili  da je to „ubica sovjetskog PVO“, jer je raketa van dometa S-400. Prema njegovim rečima, Rusija ipak ima sisteme koje mogu da je obore, samo, kako kaže, trebalo bi „napraviti što više ovakvih sistema“. Međutim, analitičar upozorava da bi u slučaju realne pretnje ili agresije Rusija delovala preventivno, pa poljske rakete ne bi ni stigle do teritorije Rusije. Poljski vice-admiral u penziji Marek Toček kaže da su trenutno rusko-poljski odnosi u najgorem stanju do sada i da će nabavka američkih raketa samo pojačati međusobno nepoverenje i povećati tenzije u regionu. - Nažalost, stranka na vlasti, "Pravo i pravda", sprovodi politiku koja ne vodi ka poboljšanju odnosa sa Moskvom. Nema ništa čudno u tome da je Rusija reagovala i najavila uzvratne mere - kaže on. Toček dodaje da mu nije jasno čemu ovi troškovi u trenutnim uslovima, kada analitičari jednoglasno ukazuju na spori tempo razvoja poljske ekonomije, kao i na manjak stranih investicija. Komentarišući izjavu poljskog ministra odbrane Antonija Mačereviča da će 2017. u istoriji ostati kao godina kada su se na poljskoj teritoriji ponovo pojavile strane jedinice, sagovornik ističe da tu nema šta da se slavi i kaže da zbog razmeštanja stranih vojnika na sopstvenoj teritoriji, poput američke tenkovske brigade i bataljona NATO-a, gubi osećaj da živi u suverenoj zemlji. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA