Najnovije

SKOT: Vidi se mešanje Rusije u politiku na Balkanu

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat izjavio je da se na Balkanu vide koraci mešanja Rusije u politiku.

Kajl Skot (Foto: Jutjub)

On je kao primer naveo Crnu Goru gde Rusija, kako je rekao, pokušava da destabilizuje zemlju, jer ne podržava njenu politiku.
- U ovom regionu sada vidimo korake kojima se Rusija meša u politički proces, na strani onih koji se protive proširenju NATO-a, a sve više vidimo, kao u slučaju Crne Gore, da Rusija preduzima druga sredstva kako bi destabilizovala zemlju čiju politiku ne podržava - rekao je Skot. 
On je ocenio da je Rusija jedina zemlja na svetu koja izgleda smatra da su "slabost i nestabilnost u susedstvu u njenom interesu" i koja se u tom smislu i ponaša. 
Prema njegovim rečima, Rusija je proširenje NATO-a definisala kao pretnju Rusiji, a reč je zapravo o reakciji zemalja u susedstvu Rusije koje u NATO-u traže sigurnost i bezbednost, jer Rusiju doživljavaju kao agresivnu i nametljivu. 
- Takođe smo videli da je Rusija nedavno i proširenje EU definisala kao pretnju. To smo jasno videli u Ukrajini - rekao je Skot.
Ambasador Kajl Skot ocenio je da ima snažne radne odnose sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i sa svim ministrima u vladi, jer dele isti interes, a to je stabilna Srbija koja napreduje u reformama, beleži rast i napreduje ka članstvu u Evropsku uniju. 
Upitan da li je nivo poverenja između njega i srpskih zvaničnika sada niži, pošto je kritikovan za mešanje u unutrašnje stvari Srbije, Skot je odgovorio da ima snažne radne odnose ne samo sa premijerom Vučićem već i sa svim ministrima, uključujući i one koji su kritikovali neke njegove komentare. 
- Svi mi imamo svoje uloge. Moja uloga je da podržavam američke interese i predstavljam američke vrednosti. Uloga srpskih političkih lidera je da podržavaju Srbiju i srpske interese, što oni i čine na način za koji misle da je najbolji. Međutim, mislim da imamo isti interes, a to je Srbija koja je stabilna, koja napreduje u reformama, koja beleži rast i napreduje ka članstvu u EU - rekao je Skot. 
Prema njegovim rečima, svedoci smo makroekonomske stabilizacije u Srbiji, kao i rasta koji je iznad norme u Evropi. 
- Sve su to pozitivni koraci, ali pred Srbijom je dug put i mislim da ona treba da nastavi sa reformama ka modernizaciji ekonomije, harmonizaciji propisa sa pravom EU i SAD će učiniti sve što mogu da je podrže - kaže ambasador. 
Na pitanje da li je bezbednosna situacija u Srbiji pogoršana posle pronalaženja oružja u blizini kuće premijera, ambasador je rekao da je stabilnost u ovom regionu uvek razlog za brigu, ali da mu o ovom slučaju nisu poznati detalji. 
- To je na premijeru i službama bezbednosti koje, siguran sam, o tome znaju mnogo više od mene - zaključio je Skot. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA