Najnovije

ZAPADNE AGENCIJE: Srbija jača svoju odbranu u jeku napetosti!

Svetske agencije izvestile su danas o ugovoru o kupovini devet helikoptera H145M koje su Ministarstvo odbrane i MUP Srbije danas zaključili sa kompanijom "Erbas helikopters", a ističu da je Srbija dogovorila kupovinu ovih helikoptera kako bi ojačala svoju odbranu.

MiG 29 (Foto: Jutjub)

Navodi se da je to učinjeno "u okviru šireg plana modernizacije koji takođe uključuje nabavku aviona i opreme iz Rusije".
Takođe je rečeno da je "srpska vojska, uključujući avijaciju, istrošila resurse tokom ratova 90-ih godina prošlog veka i većina njenih postojećih letelica bliži se kraju svojeg životnog veka". Agencije, uz podsećanje da je "ranije ovog meseca, Rusija donirala šest borbenih aviona MIG-29 Srbiji, pod uslovom da Beograd plati njihov remont", navode da "Srbija balansira u svojim odnosima sa Rusijom, tradicionalnim slovenskim i pravoslavnim saveznikom, uz nastojanje da se pridruži Evropskoj uniji i podstiče veze sa NATO, iako želi da ostane vojno neutralna". Navodi se takođe da je ugovor o srpskoj kupovini devet "Erbasovih" helikoptera potpisan "usred napetosti u regionu koje su pokrenute zbog borbenih aviona koje je Rusija donirala balkanskoj zemlji". "Nedavne napetosti između Srbije, tradicionalnog ruskog saveznika, i NATO članice Hrvatske podstakle mini trku u naoružanju između dve bivše jugoslovenske nacije, koje su bile u ratu tokom 90-ih godina prošlog veka". Ministarstvo odbrane i MUP Srbije zaključili su sa kompanijom "Erbas helikopters" ugovor za nabavku devet erabasovih helikoptera (H145M), saopštilo je danas Ministarstvo odbrane. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA