Najnovije

SUMIRANJE REZULTATA: 2016. je najuspešnija godina za Sirijsku armiju! (MAPA)

2015. godina bila je katastrofalna za Sirijsku arapsku armiju.

SAA (Ilustracija: Pravda)

Do septembra 2015. malo je bilo onih koji su verovali da će legalne vlasti te zemnje biti u stanju da iznesu pobedu u ratu nakon ogromnih žrtava u Idlibu i velikog napredovanja Islamske države na istoku zemlje. I dok su "pobunjenici" napredovali u Latakiji, a ID vršio sve snažnije napade na opkoljeni Deir Ezzor, SAA se suočavala sa manjkom vojnika koje nije uspevala efikasno da rasporedi po ffrontovima koji su se otvarali širom zemlje. Preokret je doneo ulazak Rusije u sirijski sukob.

Večna nada

Ulazak Vazduhoplovno-kosmičkih snaga RF se ispostavio kao prelomna tačka u Sirijskom ratu. NJihovi avioni i helikopteri dali su Sirijskoj armiji vetar u leđa koji im je bio neophodan za ponovno pokretanje operacija širom Sirije. Nakon samo nekoliko nedelja SAA je povratio kontrolu nad delovima južnog Idliba, velikim delom planinskih masiva Latakije, probio trogodišnju blokadu avio-baze Kuvejres i delovima ravnice Al Safira u Alepu.  Ohrabrena ovim uspesima, Sirijska armija sa optimizmom je čekala 2016.

"Plima i oseka" u Alepu i Latakiji

Od početka konflikta SAA je kao jedan od glavnih prioriteta imala povratak kontrole nad izgubljenim delovima teritorije u Alepu i Latakiji. Ove borbe su tokom prvih godina sukoba bile mukotrpne, a sirijska armija je, naročito u Latakiji, izgubila veliki broj vojnika. Tokom 2016. ove borbe su se dramatično promenile. Iznenadni uspon morala i organizacije sirijske vojske džihadisti nisu uspeli da isprate. SAA je uspela da preuzme kontrolu nad velikim delovima teritorije, a džihadistički redovi su počeli da se urušavaju na velikom broju frontova. Nekada neprobojni, istočni delovi grada Alepa i stenovite planine severoistočne Latakije, uz granicu sa Turskom, redom su padali pred sigurnim korakom Sirijske armije i njenih saveznika. Do sredine decembra, SAA je povratila ceo grad Alepo, probila trogodišnju blokadu Al Zahre i Nubla i oslobodila 80 procenata teritorije koju su džihadisti držali na severoistoku Latakije.

Raspad "pobune" u Damasku

Dok su oči sveta bile uprte u Alepo, mnogi nisu uspeli ni da primete potpuni raspad džihadističkih redova u blizini sirijske prestonice. Raspad je krenuo već početkom 2016, kada je SAA pokrenula široku ofanzivu na Daraju i Istočnu Gutu. Zima još nije bila ni gotova, a nekada neprikosnovena džihadistička uporišta već su bila "načeta". Tokom narednih meseci, primetivši značajan obrt na terenu, "pobunjenici" su počeli sa predajom, a prvi pregovarački uspesi postignuti su sa džihadistima u Zapadnoj Guti. Među mnogim predatim gradovima koji su se vratili pod kontrolu sirijskih vlasti nalazila su se i nekadašnji simboli otpora Asadu - Daraja, Kan Šeik i Moadimija. Iako u Istočnoj Guti "pobuna" još uvek nije potpuno ugušena, SAA je uspela da oslobodi više od pola velikog džihadističkog uporišta.

Nova godina i nove bitke

Uprkos mnogim poteškoćama koje su je pratile i tokom 2016, pre svih Palmira, Sirijska arapska armija sa optimizmom očekuje 2017. godinu. Primirje koje su dogovorili predsednici Rusije i Turske "izbacilo je iz stroja" više od 50.000 "opozicionih" vojnika. Sada podeljeni između sebe, džihadisti su već počeli da se sukobljavaju u Hami i Idlibu, a više o tome pročitajte OVDE. Sada rasterećeni, sirijci mogu da se usredsrede na operacije koje se čekaju već godinama. Osim, svakako najopsežnije, operacije za vraćanje Palmire, sirijske snage krenuće u prodore na istoku Alepa, prema Raki, a očekuje se i proboj prema Idlibu kroz teritoriju koju drže Nusra front i druge organizacije koje se i dalje čvrsto drže osovine SAD - Saudijska Arabija. Ovako izgleda mapa kontrole u Siriji na kraju 2016:
Click to see the full-size map

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA