Najnovije

VUČIĆ U SARAJEVU: Srbija će nadoknaditi štetu Bosni i Hercegovini

Došao sam da u Sarajevu kažem da Bosna i Hercegovina u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja, koji to pokazuje poštovanjem teritorijalnog integriteta i jačanjem političkih i svih drugih veza, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Sarajevu, nakon razgovora s najvišim rukovodiocima BiH.

Zagrljaj Vučića i Izetbegovića u Sarajevu (Foto: JuTjub)

- Najvažnije što želim da kažem, bez obzira što znam da mnogi neće u to da poveruju i da se poneko od onih koji su za mene glasali neće obradovati, jeste da sam u Sarajevo došao da kažem da BiH u Srbiji ima iskrenog i pravog prijatelja, rekao je Vučić na pres konferenciju zajedno s Draganom Čavićem, hrvatskim članom i predsedavajućim bosanskog Predsedništva. Kako je naveo, BiH je u regionu najznačajniji privredni partner, s godišnjom razmenom koja prelazi milijardu i 525 miliona evra, a dodao je, veruje da je i Srbija najveći partner BiH u regionu. Građanima BiH poručio je da je siguran da će se uveriti u iskreno prijateljstvo Srbije: - Želim da poručim građanima, bez potrebe da se bilo kome dodvoravam, i bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, da će u to da im je Srbija prijatelj moći da se uvere u narednim godinama.

Srbija spremna da izmiri svoje obaveze

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ima dug i obavezu nastalu posle potapanja zemljišta zbog izgradnje hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta, u koje je samo Srbija ulagala, te da se razgovara da se te obaveze posle 25-26 godina izmire. - To je velika i važna vest za BiH, rekao je Vučić u Sarajevu, odgovarajući na pitanja novinara na pres konferenciji. Upitan o navodnom dugu od 1,5 milijardi evra, Vučić je rekao da dug nije toliko visok. - O kakvim procenama govorite, gde ste našli 1,5 milijardu evra? Pokretana su pitanja, ali u drugom nekom smislu, hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta i mislim da možemo da se dogovorimo oko toga bez problema. Plašim se da vas je neko pogrešno informisao, mnogo je to para i za BiH i za Srbiju, rekao je Vučić. On je ponovio da je Srbija uložila novac u te dve hidroelektrane. - Spremni smo da razgovaramo, jer Bošnjaci imaju zemljište na obali koja pripada Srbiji i spremni su da im damo posebna prava kako i na koji način da koriste tu zemlju, rekao je predsednik Srbije.

Dogovor o olakšicama u trgovini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući bosanskog Predsedništva Dragan Čović složili su se danas da bi manje barijere u trgovini donele pozitivan efekat zemljama regiona, te izrazili nadu da će sutrašnji razgovor resornih ministara biti u tom smislu konkretniji. Oni sa sa zajedničke pres konferencije poručili da bi približavanje i izjednačavanje nekih elemenata u trgovini u regionu značajno olakšalo poslovanje privrednicima, a građanima donelo uštede. - Carinska unija koju sam predložio, video sam to odmah, izazvala je dosta negodovanja, istina ne i Bosne i Hercegovine, ali sam video da su se neki pobunili. I dalje sam uveren da je važno najpre približavanje, a zatim izjednačavanje troškova i dažbina, mislim da je to dobro, ako uostalom pogledamo šta i kako rade u Evropi, rekao je Vučić na pres konfernciji odgovarajući na pitanja novinara. To bi, kako je primetio, pokazalo novu snagu „balkanske šestorke”, snage koja, uveren je, može da donese značajan rast i da bude partner Uniji, možda i značajniji nego što su to neke zemlje članice. - Spremni smo da o tom pitanju razgovaramo, da formiramo delegaciju za uklanjanje barijera, svih procesnih problema koji stoje, jer samo na hrani bismo, s manje čekanja, na granicama, recimo, uštedeli između sedam i deset odsto, naveo je Vučić. Dodao je da se danas o toj temi iskreno razgovaralo, te ponovio da bi rešenje bilo u interesu i jedne i druge zemlje, a da je lično uveren da milijardu i po evra, koiliki je trenutni trgovinski promet BiH i Srbije, vrlo brzo možemo da dovedemo do dve milijarde. - A onda više neće biti važno ko koga voli, to postaje svejedno, posle toga samo zavisimo jedni od drugih i naš boji život će zavisiti od toga, poručio je srpski predsednik. Nema više političkih igara, ostaje kao naš zajednički cilj da čuvamo stabilnost i mir, a to je, uveren sam, opredeljenje svih danas, zaključio je. Ova milijarda i po danas, a sutra dve, nadovezao se Čović, primarni je inetres BiH. - Treba olakšati svim biznismenima, da nemaju više zapreka. Verujem da je to krajnji i isključivi pokazatelj koliko smo spremni na promene u budućonosti, rekao je Čović i dodao da će se sutra sve to videti i prilikom razgovora o konkretnim stvarima, izrazivši očekivanje da problem može biti sasvim rešen do kraja godine.

Svečani doček

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u Sarajevo, gde se tokom svoje prve bilateralne posete BIH u svojstvu šefa države sastao sa članovima Predsedništva BiH Draganom Čovićem, Bakirom Izebegovićem i Mladenom Ivanićem. Vučiću je na sarajevskom aerodromu priređen svečani doček, a dočekali su ga ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. Predsednik Srbije u BIH boravi danas i sutra i to je prva poseta iz Srbije na predsedničkom nivou nakon šest godina. Vučić će posetiti i Hram rođenja presvete Bogorodice - Sabornu crkvu u Sarajevu, gde će se sastati sa Mitropolitom dabrobosanskim g. Hrizostomom. Drugog dana posete, razgovaraće sa članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Predsednik Vučić sastaće se i sa predsedavajućim Savetu ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem.
Izvor: Tanjug, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA