Najnovije

EKONOMISTI TVRDE: Srbija će nastaviti sa dobrim ekonomskim rezultatima

BEOGRAD - Srbija će izvesno nastaviti da ostvaruje dobar rezultat u fiskalnoj sferi, izjavio je danas ekonomista Ivan Nikolić ističući da ne vidi nikakve ozbiljne rizike i da su oni minimalni da se ne ostvari ono što je planirano u fiskalnim okvirima.
Pet stotina dinara (Foto: JuTjub)

Pet stotina dinara (Foto: JuTjub)

On je na predstavljanju novog broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) koji izdaje Ekonomski institut u saradnji sa PKS rekao i da bi bilo jako čudno da u ovoj godini zabeležimo nominalno veće rashode u odnosu na one koje smo imali 2015. godine. "Rizik da se ne ostvari ono što je planirano u fiskalnom okviru je minimalan", dodao je Nikolić. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da očekuje da će Srbija u 2016. godini nastaviti da ostvaruje dobre fiskalne rezultate. Kovačević ukazao je da rizici postoje, ali da su obzirom na stav i ostvarene rezultate u fiskalnom sektoru, ipak mali, i da se neće odstupiti od planiranih projekcija. On smatra da Vlada Srbije nema razloga za bojazan i da misija Međunarodnog monetarnog fonda, koja dolazi ponovo u Beograd 18. februara neće imati zamerki na to da se sprovodi sve što je dogovoreno. "Nema rizika da sistematizacija radnih mesta u javnom sektoru neće biti urađena onako kako je dogovoreno sa MMF-om. To je obiman i složen posao koji do sada nije rađen. Neće praviti problem pitanje roka i to da li je bilo potrebno malo više vremena da se definišu pitanja sistematizacije, to bi bilo smešno i to se neće desiti", rekao je Kovačević. On je kazao da "racionalizacija ide" i da nije dobro da postoji negativan odnos prema reformama. "Neko je morao to da radi posle toliko godina, a sad kad se to radi imamo negativan odnos prema tome...Reforme su ozbiljna stvar, a kritizacija nije dobra", smatra Kovačević. Ekonomista Stojan Stamenković rekao je da je teško za očekivati da će kao krajem 2014. i početkom 2015. godine, rast izvoza biti glavni faktor rasta proizvodnje. On je kazao i da zabrinjava što je rast prehrambene industrije u 2015. godini bio manji od očekivanog. Stamenković je naveo da je industrijska proizvodnja u 2015. zabeležila, "impresivno povećanje" od 8,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je pre svega, kako je kazao- posledica rasta proizvodnje u energetici i rudarstvu. Stamenković je dodao i da će na ekonomska kretanja značajno uticati i proizvodnja Železare Smederevo i RTB Bora, koji su suočeni sa problemima, kao posledica toga što je na svetskom tržištu pala cena čelika i obojenih metala. "Skeptičan sam u pogledu pregovora sa kineskom kompanijom o preuzimanju Železare, jer je u celom svetu pad tražnje čelika, a i Kina se suočava sa otpuštanjem radnika", upozorio je ekonomista. On je dodao da će rast BDP zavisiti i od rasta investicija.
Pročitajte još:ŽIVKOVIĆ PORUČIO TASOVCU: Posle šamara se ošišaj ili bar očešljaj!Migranti seku ogradu na srpsko-mađarskoj granici
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA