Najnovije

CAR DUŠAN SILNI: Jedini monarh na svetu koji je imao vinovod!

BEOGRAD – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić čestitao je svim građanima Srbije koji slave Svetog Trifuna, zaštitnika zanatlija, ratara i vinogradara posebnim saopštenjem u kojem skreće pažnju na jednu interesantnu informaciju, a to je fakt da je car Dušan Silni bio jedini monarh na svetu koji je imao vinovod.
Car Dušan Silni (Foto: JuTjub)

Car Dušan Silni (Foto: JuTjub)

Kosovo i Metohija je kolevka srpskog vinogradarstva i Srbi, bez obzira na sve teškoće kojima su danas izloženi, sa ljubavlju i mukom neguju vinograde širom pokrajine, pa i u okolini Orahovca, odakle su se vinom snabdevali vladari loze Nemanjića i brojni srpski manastiri. Na današnji dan treba podsetiti da je srpski car Dušan Silni bio jedini monarh na svetu koji je imao vinovod. On je, naime, vinovodom dugim 25 kilometara, napravljenim od keramičkih cevi, dopremao vino iz svojih vinograda i vinica u Velikoj Hoči do dvorova u Svrčinu i Ribniku kod Prizrena, stoji u saopštenju Kancelarije za KiM. Tradicija vinarstva je i danas živa u tom delu Metohije, a manastir Visoki Dečani i dalje proizvodi vino u Orahovačkom vinogorju. Kancelarija za Kosovo i Metohiju je u proteklom periodu pružila znatnu pomoć u opremi i repromaterijalu srpskim vinarima na Kosovu i Metohiji, i nastojaće da u budućnosti komercijalnim proizvođačima olakša plasman vina na tržištu, dodaje se u saopštenju Kancelarije za KiM.
Pročitajte još:LAZANSKI: Rusija to osporava, Srbija se toga kasno setilaHAOS U MINHENU: Srbin na anti-NATO protestu rasterao neoliberale!
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA