Najnovije

KREDIT IZ VREMENA SFRJ: Došlo vreme za naplatu Titovih dugova

Zlobnici bi rekli da je došlo vreme da okajemo grehe roditelja i njihovog udobnog života za vreme vladavine Josipa Broza Tita. Istina jeste da će ove godine ionako tanka državna kasa biti smanjena za skoro 300 miliona evra, a zbog zajmova starih više od 40 godina koje je uzimao tadašnji premijer Veselin Đuranović. U pitanju je, inače, najveći kreditni namet koji ove godine Srbija mora da plati posle njenih obaveza po osnovu državnih hartija od 289,2 miliona evra - naglasili su  u Narodnoj banci Srbije.
Tito (Foto: de.wikipedia.org)

Tito (Foto: de.wikipedia.org)

- Reč je o kreditima iz sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka koje smo dobijali od Pariskog i Londonskog kluba, ali i Svetske banke i Evropske investicione banke. Ukupne obaveze prema njima iznosile su oko 8,8 milijardi evra, a ove godine na naplatu dospeva 276,9 miliona evra. Najviše treba da vratimo Pariskom klubu - 103,6 miliona evra, zatim Svetskoj banci 74,7 miliona, Londonskom klubu 53,8 miliona evra i EU 44,7 miliona evra - potvrdili su  u centralnoj banci. Koliko je izdatak od 276,9 miliona evra u ovoj godini teret za budžet Srbije, govori računica da se za toliki novac moglo sagraditi čak 110 obdaništa. Ovaj iznos jednak je i ukupnim uštedama koje je državna kasa ostvarila po osnovu uvođenja solidarnog poreza na plate lekara, profesora i državnih činovnika. Krediti iz vremena Tita pojeli su i smanjenje penzija kojim je ušteđeno oko 200 miliona evra, te je novčana žrtva najstarijih, čija su primanja smanjivana i do deset odsto, bila uzaludna.
Pročitajte još:Nemci očajni preko potrebni radnici: Mesečna plata 2.500 evra, plaćen put, čak i zdravstveno i penziono!Kako žive penzioneri kad se ugase kamere i završi šah?
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA