Najnovije

Rusija poručuje: Očekujemo da se Beograd neće približiti NATO!

BEOGRAD - Zvaničnici Rusije reagovali su juče na izjavu srpskog premijera Aleksandra Vučića da je Srbiji NATO potreban kao saveznik, kao i na ratifikaciju sporazuma Srbije s tim vojni savezom, poručujući da očekuju da će Srbija ostati vojno neutralna.
Rusija i Srbija (Foto: Jutjub)

Rusija i Srbija (Foto: Jutjub)

- Uočavamo da Srbija razvija odnose sa NATO. Polazimo od toga da će se Beograd, kako su višekratno izjavljivali srpski zvaničnici, pridržavati politike neutralnosti, što je potvrđeno odlukom Skupštine Srbije - rekla je portparolka ruskog ministra spoljnih poslova Marija Zaharova.

Potreban saveznik

Prethodno je premijer Vučić, komentarišući ratifikaciju sporazuma Srbije i NATO u Skupštini, izjavio da Srbija ostaje vojno neutralna, ali da nam je NATO potreban kao saveznik da štiti i čuva srpski narod na Kosovu. - Sad je taj sporazum tema, a nije bio kad je potpisan, jer tema i meta treba da budem ja, a ne oni koji su ga potpisivali. Je l‘ od NATO tražimo da zaštiti Srbe na severu Kosova, a nećemo da mu damo da dođe na sever Kosova? A gde ste uopšte videli te NATO vojnike? Nama je NATO potreban kao saveznik i da čuva naš narod na Kosovu, da ga ne bi čuvali ti licemeri... Hoćete da tražimo zaštitu za Srbe sa severa a da im ne damo da dođu do severa Kosova? - rekao je Vučić. Odgovarajući na izjave pojedinih predstavnika opozicije koji su kritikovali ratifikaciju sporazuma, Vučić im je poručio da mu „ne drže predavanja“. - Samo neka mi ne drže predavanja, jer moraju da nešto nauče, urade, pa onda drže predavanja i pridike. Sanda (Rašković Ivić) je 2008. čuvala Kosovo, a ni džamije u Beogradu nije sačuvala - poručio je premijer.

Protiv sukoba

On je istakao da on Srbiju neće da uvodi u sukobe i ratove ni sa kim, te da će uvek i od svakoga da je štiti. - Štitiću Srbe i kad imaju rezoluciju u UN, iako mi se dobar deo Vlade buni protiv toga zato što ne znaju kako će da odu na kafu kod nekog ambasadora. Iako imam druge probleme, ja ću da izađem i da stanem i kažem: „Ovo ne može“ - istakao je Vučić. Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić reagovala je na Vučićeve prozivke, ali je i zatražila od predsednika republike Tomislava Nikolića da ne potpiše ukaz o proglašenju zakona o potvrđivanju sporazuma s NATO, tvrdeći da će taj zakon imati nesagledive posledice. - O paljenju džamija Vučić može više da pita svoje prijatelje iz NATO. Kad se to dešavalo, kao narodni poslanik bio je upoznat sa svim detaljima dešavanja na KiM i u Beogradu i tada je imao sasvim drugačije stavove. Srbiji nije bilo u interesu da se džamije pale - poručila je ona. Politički analitičar Dragomir Anđelković ne vidi ništa sporno u reakciji Rusije.

Nikolić bez komentara

- Mislim da je to korektna i prijateljska izjava i da oni imaju razumevanja za naš položaj. Ono što bi Srbija trebalo da uradi jeste da ponudi Rusiji isti aranžman za ruski humanitarni centar u Nišu, jer vojna neutralnost podrazumeva simetriju. Kao što je njihov odnos korektan, mislim da bi s naše strane bilo i više nego korektno da Rusiji ponudimo da se isti uslovi primene i za njihove vojnike - smatra Anđelković. Centar za evroatlantske studije (CEAS) iz Beograda, čiji je direktor Jelena Milić, pozdravio je ratifikovanje sporazuma. - NJime se stvaraju statusno-tehnički uslovi za realizaciju modernizacije Tehničkog remontnog zavoda u Kragujevcu za uništavanje viška zastarelih ubojnih sredstava kroz Poverilački fond NATO programa Partnerstvo za mir. Podsećamo da je pre nekoliko godina neadekvatno održavanje skladišta viška uzrokovalo eksploziju u Paraćinu, koja je načinila veliku materijalnu štetu - navodi se u saopštenju CEAS.
Pročitajte još:Slave „dan nezavisnosti“ sa vojskom na ulici – Priština na korak do haosa!ŠEŠELJ: Čeda će pre ili kasnije morati da odgovara za ubistvo Đinđića!
Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA