Najnovije

HAFINGTON POST: Rusija sebe ponovo doživljava kao silu ravnu Zapadu - po uticaju i vojnoj moći

Rusija se na međunarodnoj areni oseća sve samouverenije jer sebe ponovo doživljava kao silu ravnu Zapadu, i po političkom uticaju i po vojnoj moći – ocenio je Hafington post.
S 400 (Foto: RIA Novosti)

S 400 (Foto: RIA Novosti)

Istovremeno je ocenio da Rusija za to ima sve razloge jer je uspela da modernizuje armiju i usavrši svoje naoružanje – toliko da je u nekim oblastima čak pretekla SAD. Huffington post je ovome odmah dodao: „Mada američki rejtinzi pokazuju da je Rusija na drugom mestu po vojnoj moći, odnosno da je posle SAD, i da trenutno ima manji vojni budžet, ti rejtinzi ne uzimaju u obzir jedan važan faktor – perspektivnost razvoja vojne industrije. Jer, dok Moskva pokazuje izvanredno visoki tempo rasta u toj oblasti, američki generali moraju da „smanjuju gas“ jer je predsednik SAD, Barak Obama, već izjavio da je burni razvoj naoružanja za njegovu zemlju – ostao u prošlosti“. Najpoznatiji svetski internet-list u istom tekstu naglašava da je Rusija po količinskim pokazateljima već prevazišla SAD. Naveo je podatke nezavisne američke organizacije"Arms Control" da Rusija ima oko 7700 nuklearnih glava, a SAD – 7.100. Takođe: da Rusija ima 15.398 tenkova, a SAD – 8.848. Huffington post ovome dodaje da „mnogi eskperti“ smatraju da Rusija danas raspolaže „najsavremenijim tipovima oružja“ i da su zato vremena prvog rata u Persijskom zalivu – kada su američke „pametne bombe“ i nevidljivi lovci ostavljali utisak – ostala u prošlosti. Tekst se završava procenom: „Vojno-tehnološka nadmoć Zapada prolazi. To potvrđuju i ekspertski zaključci Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS) u Londonu. Nezavisno od toga da li se radi o bespilotnim letelicama, krstarećim raketama ili sajber ratovanju – Rusija je već korak ispred SAD“.
Pročitajte još:NAŠAO POVOD: Erdogan koristi teroristički napad u Ankari za invaziju na Siriju?!KURDI OTKRIVAJU: Imamo sve dokaze da Turci stoje iza Islamske države!VATRENO UPOZNAVANJE: Teroristima „predstavljen“ ruski raketni bacač Konkurs (VIDEO)
Izvor: fakti.org  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA