Najnovije

Nikolić još ne podiže rampu za NATO

Da li će vojnici i osoblje NATO imati slobodan pristup celoj teritoriji Srbije, imunitet po Bečkoj konvenciji i niz drugih privilegija, trebalo bi da bude poznato do kraja februara, kada ističe rok da predsednik Tomislav Nikolić parafira Zakon o saradnji sa Alijansom u oblasti logistike.
Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

Po Ustavu, šef države ima dve nedelje od usvajanja zakona u parlamentu da ga potpiše ili vrati poslanicima na ponovno razmatranje. A ovaj dokument aminovan je u Skupštini prošlog petka, 12. februara. U Predsedništvu je rečeno da je zakon trenutno na detaljnom čitanju, ali preciznu informaciju o tome da li će i kada će biti potpisan nisu mogli da nam daju. Predstavnici Vlade poručuju da ovim aktom naša zemlja samo počinje da primenjuje obaveze koje je preuzela još pre skoro deceniju, da se iza njega ne kriju nikakve "zamke", niti je to još jedan korak ka članstvu u NATO ili prst u oko Moskvi. Premijer Aleksandar Vučić naglasio je da je NATO važan partner Srbije u zaštiti naših sunarodnika na KiM. Šef diplomatije Ivica Dačić kaže da sporazumi i zakoni koji regulišu našu saradnju sa Severnoatlantskim savezom nisu udar ni na naš suverenitet ni na vojnu neutralnost, kojoj Srbija ostaje dosledna: - Srbija praktično sprovodi ono na šta su se obavezale prethodne vlade. Saradnja sa NATO nije prepreka ni partnerstvu sa Rusijom, koja takođe sarađuje sa Alijansom u okviru Partnerstva za mir. Protiv Vlade se vodi beskrupulozna kampanja da s jedne strane vodimo Srbiju u nato, a s druge da smo se suviše približili Moskvi zbog Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu. Vlada vodi jasnu politiku: vojna neutralnost, članstvo u EU i prijateljski odnosi s Rusijom. Zakon o saradnji sa alijansinom Organizacijom za podršku i nabavku (NSPO) i Agencijom za podršku i nabavku (NSPA), koji su poslanici parafirali prošlog petka, praktično predstavlja detaljnu razradu dvaju krovnih sporazuma o kojima je već postignut dogovor sa NATO. To su sporazumi SOFA (o zaštiti statusa i pristupu i korišćenju vojne infrastrukture u Srbiji) i IPAP (Individualni akcioni plan partnerstva sa NATO). Ovim dokumentima se, između ostalog, predviđa da vojnici NATO, kao i oružane snage zemalja pripadnica PzM, mogu da prolaze teritorijom Srbije u uniformama, bez pasoških i drugih kontrola, i da koriste naše resurse, ali samo uz dozvolu srpskih vlasti. U slučaju da počine neko krivično delo ili prekršaj, osim naših sudskih organa mogu im suditi i vojni sudovi zemlje iz koje dolaze. Igor Novaković, iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove, kaže da iste ugovore sa Alijansom imaju i mnoge druge zemlje koje nisu njene članice, poput Austrije, Švedske, Finske: - Okruženi smo članicama NATO, uključujući i Crnu Goru koja će to uskoro postati, i naš strateški interes su bolji odnosi sa Alijansom. Zamislite kako bi izgledala bezbednost Srba na Kosovu u danima kada Priština obeležava proglašenje nezavisnosti da tamo nema trupa zemalja koje su u NATO.

Vojno ćete ojačati, a o članstvu odlučuju građani

Novi američki ambasador u Beogradu Kajl Skat izrazio je zadovoljstvo unapređenjem saradnje Srbije i NATO i poručio da je odluka o članstvu isključivo na građanima Srbije. - Verujem da će saradnja sa NATO pomoći Srbiji da ojača sopstvene vojne sposobnosti, da postane stub stabilnosti u regionu, ali i da ima efikasniju ulogu u međunarodnim mirovnim operacijama u svetu - rekao je Skat za Betu. On je uveren da je Srbija odlučna da nastavi proevropski kurs i da će SAD učiniti sve da je podrže na tom putu. Prema njegovom mišljenju, predstojeći predsednički izbori u SAD neće promeniti politiku Vašingtona prema Evropi i Balkanu. Govreći o Kosovu, ambasador je podsetio da SAD i Srbija imaju različite stavove po pitanju priznavanja nezavisnosti, naglasivši da je sada ključno fokusirati se na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Rusiji isti uslovi

Srbija, koju Moskva smatra glavnim saveznikom na Balkanu, napravila je krupan korak prema NATO, piše moskovski dnevnik "Komersant". List navodi da je malo verovatno da će predsednik Nikolić, iako zastupa jače proruske pozicije, uložiti veto na sporazum sa NATO i odlučiti se na konfrontaciju s premijerom. Dnevnik podseća da Srbija treba da pruži iste uslove i za Rusiju - u okviru humanitarnog centra u Nišu.
Pročitajte još:RUSIJA: Ni korak dalje u NATO!Čepurin: Vučić mi je potvrdio „vojnu neutralnost“Dačić: Hoćemo neutralnost, članstvo u EU i bratske odnose sa Rusijom
Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA