Najnovije

NATO SPORAZUM: Srbija kao Divlji Zapad - novi bolesni sporazum "manje bolestan" od starog!

BEOGRAD - Zakonom o potvrđivanju Sporazuma sa NATO ispravljen je niz nedostataka prvog takvog sporazuma koji je potpisan 2005, a potom i dodatnog sporazuma Vlade premijera Vojislava Koštunice sa Vladom SAD iz 2006, uključujući ključni - da su novim dokumentom zaštićeni i nacionalni interesi Srbije.
NATO alijansa (Foto: nato.int)

NATO alijansa (Foto: nato.int)

Naime, Sporazumom SOFA, između država članica NATO i ostalih država učesnica u Partnerstvu za mir o statusu njihovih snaga, koji je skupština Srbije prošlog meseca ratifikovala, sada je precizno definisan i princip reciprociteta, po kome pripadnici Vojske Srbije na teritorijama zemalja članica NATO pakta, imaju ista prava kao njihovi vojnici na teritoriji Srbije. Ovaj sporazum se primenjuje na pripadnike stranih oružanih snaga na teritoriji Srbije, ali i na pripadnike Vojske Srbije dok borave na teritoriji drugih država potpisnica, navodi se u nedavno ratifikovanom sporazumu sa NATO. Takođe, u poslednjem sklopljenom sporazumu naglašava se i da se odredbe o prolasku NATO trupa kroz Srbiju ne primenjuju automatski. Sporazum se ne primenjuje automatski i ne omogućava nekontrolisan, nesmetan ulazak, kretanje i boravak na teritoriji država primaoca, već je za svaki konkretan slučaj potrebno ugovoriti njegovu primenu. Prvi sporazum između tadašnje Državne zajednice Srbija i Crna Gora i Severnoatlantskog pakta,čiji faksimil je objavio Informer, potpisan je u julu 2005. godine i u njemu se navodi da vojnici zapadnog saveza uživaju potpuni imunitet u Srbiji, ali i da su izuzeti od plaćanja svih dažbina našoj državi. Nešto više od godinu dana kasnije Vlada Srbije, na čijem čelu je bio Vojislav Koštunica, donela je zaključak kojim je ovlastila tadašnjeg presednika Borisa Tadića da potpiše sporazum sa Vladom SAD o zaštiti statusa i pristupu i korišćenju vojne infrastrukture u Srbiji, podsetio je Informer. Tim sporazumom, američki vojnici dobili su pun diplomatskli imunitet, dato im je pravo da nose uniforme i oružje na našoj teritoriji, a oslobođeni su svih svih carina poreza i dažbina. Takođe i da mogu da uvoze, izvoze, koriste ličnu imovinu, opremu, zalihe i materijale... U ta dva sporazuma predviđeno je da je osoblju i vojnicima NATO i oružanim snagama SAD osim apsolutne zaštite od hapšenja i srpskih zakona omogućeno i da niko ne kontrolise njihovo kretanje, ulazak ili izlazak iz zemlje, kao i da besplatno koriste srpsku putnu, železničku i avio- mrežu, luke, magacine, aerodrome, telefonsku mrežu i internet u našoj zemlji.
Pročitajte još:Vučić danas predlaže novog ministra odbraneDANAS VELIKI ANTI-NATO PROTEST: Srbija ustaje protiv sporazuma sa NATO alijansom
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA