Najnovije

BBC: Migranti sve više seku i preskaču žicu između Srbije i Mađarske

HORGOŠ - Mađarska policija kaže da sve veći broj migranata prolazi kroz ili preko žice podignute kako bi ih zaustavila na granici sa Srbijom, piše u nedelju BBC.
Migranti preskaču žicu (foto: clip.rs printskrin)

Migranti preskaču žicu (foto: clip.rs printskrin)

U januaru je 550 ljudi uhvaćeno kako pokušava da priđe u Mađarsku, dok ih je u decembru bilo 270. Više od 1.200 migranta uhvaćeno je u prvih dvadeset dana februara. Mađarska je dovršila podizanje četiri metra visoke i 175 kilometara duge žice na granici sa Srbijom u septembru prošle godine, a broj migranata nakon toga drastično je pao. Međutim, sada ih sve više uspeva da prođe, bilo da režu žicu ili da uspeju da se popnu preko nje. Većina njih je iz Pakistana, Irana i Maroka, zemalja iz kojih se izbeglice više ne primaju preko drugih ruta. Iako puno manje migranata ulazi u Mađarsku nego primera radi u Austriju, povećanje njihova broja brine mađarske vlasti, piše BBC. Kada se ilegalno nađu u Mađarskoj, izbeglicama preti deportacija ili krivični postupak.
Makedonija ne pušta Avganistance zbog Srbije
Avganistanski migranti na putu prema severu Evrope u nedelju ujutro nisu mogli ući u Makedoniju preko graničnog prijelaza Idomeni na severu Grčke, objavio je grčki policijski izvor. "Jutros smo upozoreni da makedonske vlasti neće puštati Avganistance", rekao je taj izvor za AFP. Makedonci su argumentovali svoje stanovište odlukom Srbije da takođe zatvori rutu građanima Avganistana, dodao je taj izvor. Makedonija je početkom novembra uvela profilaciju i počela da pušta samo Avganistance, Sirijce i Iračane kao osobe koje dolaze iz zona sukoba. Više od 4.000 izbeglica čeka u nedelju ujutro na prelazu Idomeni kako bi prešli u Makedoniju. Nije poznato koliko među njima ima Avganistanaca koji nisu više među državljanima onih zemalja za koje je EU ocenila da mogu da uđu i budu raspoređeni na teritoriju njenih zemalja. Grčka već nedeljama pokušava da zaustavi zatvaranje svoje severne granice za izbeglice koji prolaze preko njene teritorije.
Pročitajte još:
Izvor: Hina

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA