Najnovije

VAKCINA MORA: Roditeljima koji ne vakcinišu decu kazna do 150 hiljada dinara!

BEOGRAD - Roditelji ili staratelji koji ne budu vakcinisali svoju decu biće kažnjeni novčano od 30.000 do 150.000 dinara, predviđeno je Predlogom zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, o kojem bi sutra trebalo da glasaju narodni poslanici.
Vakcina (Foto: Pixabay)

Vakcina (Foto: Pixabay)

Taj iznos platiće i oni koji u postupku epidemiološkog ispitivanja ne govore istinu i ne daju tačne i potpune podatke značajne za otkrivanje izvora i načina prenošenja zarazne bolesti. Kazna je predviđena i ako se osoba ne pridržava naloga doktora medicine kada je određena obaveza prevoza sanitetskim vozilom ili mera izolacije i lečenja, kao i ako se pre putovanja u zemlju u kojoj ima kolere, kuge, velikih boginja, žute groznice, virusnih hemoragijskih groznica i malarije, kao i po povratku iz tih zemalja, ne pridržava obaveza propisanih zakonom. Prema rečima ministra zdravlja Zlatibora Lončara, donošenjem ovog zakona obezbeđuje se „visok nivo zaštite života i zdravlja ljudi, sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, kao i njihovo odstranjivanje i iskorenjivanje”, prenosi Tanjug. Kako je istakao, za boravak dece u predškolskim, kao i u ustanovama za smeštaj dece bez roditeljskog staranja, neophodna je obavezna imunizacija, osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje lekar. On je, obrazlažući predlog, naveo i da je imunizacija obavezna za decu protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, malih boginja, rubeola, zauška, virusnog hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom, influencija tipa B i oboljenja izazvanih streptokokom-pneumonijom. Imunizacije je obavezna i za osobe izložene određenim zaraznim bolestima - hepatitisom B, hepatitisom A, trbušnom tifusu, besnilu, tetanusu, kao i za osobe koje u toku rada mogu biti izložene navedenim zaraznim bolestima. Vakcina će biti obavezna i za osobe u posebnom riziku od bolesti hepatitisom B, gripa, meningelnih bolesti, oboljenja izazvanih streptokokom-pneumonije i homofilusom influencija B, varičele, infekcije izazvane respiratornim, sinicijalnim visurima, imunodeficijenti i okogeni pacijenti. Takođe i za putnike u međunarodnom saobraćaju, protiv žute groznice i drugih zaraznih bolesti po zahtevu zemalja u koje se putuje. Obrazlažući Zakon o javnom zdravlju, o kojem će sutra glasati poslanici u Skupštini Srbije, Lončar je rekao da je cilj tog akta očuvanje i unapređenje zdravlja stanovništva.
Pročitajte još:SKANDAL NA EVROVIZIJI: Ovo je pesma zbog koje je cela Rusija pobesnela(VIDEO) NIKO NIŠTA NIJE POSUMNJAO: Lagano je razgledala odeću u beogradskom butiku, a onda…
Izvor: Tanjug / Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA