Najnovije

Hemijsko oružje Islamske države (VIDEO)

Novinarima je odobren je pristup skladištu gde je Islamska država čuvala hemijsko oružje koje je koristila u terorističkim napadima protiv iračkih civila i snaga bezbednosti u provinciji Anbar.
Hemijsko oružje ID (Foto: Sputnjik printskrin)

Hemijsko oružje ID (Foto: Sputnjik printskrin)

Snimci sa lica mesta pokazuju oficira lokalnih samoodbrambenih snaga koji govori o hemijskom jedinjenju poznatom kao vinil-trihlorsilan, koje je identifikovano od Ujedinjenih nacija kao opasna supstanca. Vinil-trihlorsilan oštećuje kožu, oči i respiratorni sistem. Može izazvati oštećenje tkiva, dovesti do teških opekotina i slepila. Preterano izlaganje ovoj hemikaliji može dovesti do ozbiljne bolesti ili smrti.„Teroristi ID postavljali su ovu hemikaliju u mine i projektile kojima su napadali civile i bezbednosne snage. Ova hemikalija izaziva gušenje“, objasnio je oficir. Lokalne snage samoodbrane otkrile su skladište u industrijskoj zoni zapadnog Ramadija, glavnog grada pokrajine Anbar, koji je šest meseci bio pod kontrolom terorista. „Hemikalije su čuvane u ovima kesama (kao i kanisterima), ali ja ne mogu da ih otvorim zato što nemam masku i rukavice. Hemikalija ima oštar miris. To je ID koristio za napade na civile i snage bezbednosti“, kaže oficir Petog puka samoodbrane u Anbaru.Video-snimak pokazuje da su neki od kanistera koji su otkriveni u skladištu prazni, ali da ima još 40 neotvorenih kontejnera. Iračke snage bezbednosti već su prebacile deo hemijskog oružja u sigurnu zonu, rekao je izvor koji je insistirao na anonimnosti. Izvor je dodao da su vojnici morali da uklone sve eksplozivne naprave na putu do skladišta. Vojska je obezbeđivala okolinu i nikome nije bilo dozvoljeno da priđe skladištu. ID je koristio vinil-trihlorsilan protiv boraca Pešmergi i Jazida na periferiji Sindžara 11. februara, usled čega su 23 osobe imale otežano disanje i opekotine. Povređeni su prebačeni u bolnicu u gradu Dohuk, glavnom gradu istoimene provincije u Iračkom Kurdistanu.
Pročitajte još:NEIZVESNOST PRIMIRJA: Rusija zabrinuta zbog aktivnosti Turske i SaudijacaBITKA ZA „PUT ŽIVOTA“: Ofanziva sirijskih „Tigrova“, libanskog „Hezbolaha i Palestinaca na IDRusi: „Bombardovaćemo sve koji ne budu poštovali primirje“
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA