Najnovije

SAD postavile zamku, Erdogan polako upada

VAŠINGTON - Vašington je napravio zamku za turskog predsedika Redžepa Tajipa Erdogana, te on korača pravo ka njoj, smatra američki novinar i analitičar Majk Vitni.
Redžep Tajip Erdogan (Foto: Jutjub)

Redžep Tajip Erdogan (Foto: Jutjub)

On je dodao i da je vrlo moguće da "obojena revolucija" jednom postane realnost u Turskoj. Vašington je zajedno sa Rusijom pred SB UN stavio rezoluciju o primirju u Siriji, što može da znači i da je Obama dao zeleno svetlo za turske trupe u Siriji. "To znači da Obamina administracija misli da turske trupe mogu da igraju važnu ulogu u smirivanju konflikta u Siriji", rekao je on. Iako se veruje, kako on kaže, da je Erdogan diktator i da može da rasporedi trupe u Siriji kako on želi, to nije tačno. "Turski zvaničnici ne žele da preuzimaju odgovornost ako upadnu na teritoriju suverene države. Turska traži blagoslov SAD ili NATO", smatra Vitni. U međuvremenu, Ankara nastavlja da vodi borbu protiv Kurda u Siriji, a Vitni kaže da je Obama svestan onoga što se dešava. "Vašington je za ovo rekao da Turska ima pravo da se brani. To samo govori koliko je pristup Vašingtona dvoličan", naveo je Vitni. Vitni smatra da Vašington sa jedne strane direktno gura Erdogana u konflikt sa Moskvom i Damaskom, dok sa druge strane turska invazija mogla bi da izazove velike probleme u samoj Turskoj.
Pročitajte još:Izbori u Iranu donose promenu kursa: Teheran se okreće ka ZapaduLETONCI POLUDELI: Dajte nam dodatne NATO snage koji bi zaratile protiv Rusije bez pitanja Brisela!
Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA