Najnovije

BEZ RUSA SE NE MOŽE: Putin matirao Obamu

VAŠINGTON - Ruski predsednik Vladimir Putin porazio je svog američkog kolegu Baraka Obamu u Siriji, priznali su mediji u SAD.
Putin matirao Obamu (Foto: kremlin.ru)

Putin matirao Obamu (Foto: kremlin.ru)

Oni ocenjuju da je primirje, koje je stupilo na snagu u subotu, dogovoreno prema ruskim uslovima, kao i da će za sve što se bude događalo u Siriji Vašington morati da pita Moskvu. Ugledni američki list "Vašington post" u svom komentaru priznaje da prekid vatre u bliskoistočnoj zemlji predstavlja veliku Putinovu geopolitičku pobedu. - Rusija je sa SAD o primirju u Siriji razgovarala sa pozicije sile. Budući da je dogovoreno sve ono što Moskvi odgovara, Putin je taj koji će kontrolisati šta će se dalje dešavati sa zemljom koja je na strateškoj poziciji na Bliskom istoku - ocenjuje "Vašington post". List dodaje da je Obamina slaba administracija predala pobedu Putinu pravo u ruke. - Umesto da nastavi da podržava pobunjenike protiv sirijskog predsednika Bašara el Asada, Vašington je pristao na prekid vatre. Nije pobunjenicima poslao protivavionske projektile, a dozvolio je da Rusija za vreme prekida vatre nastavi sa vazdušnim udarima na pozicije svih protivnika sirijskog režima - piše američki dnevnik. Kako list naglašava, pored svega, Putinu je za vreme primirja omogućeno da okonča ofanzivu u Alepu, strateški važnom gradu i simbolu pobune protiv Asada. - Ruske snage i libanski Hezbolah bili su nadomak pobede u Alepu i okolini pre prekida vatre. S obzirom na to da je Putinu omogućeno da nastavi sa vojnim aktivnostima, ruska pobeda će doći mnogo brže nego što se mislilo - smatraju urednici "Vašington posta". Oni su toliko ogorčeni zbog američkog poraza da osuđuju državnog sekretara SAD DŽona Kerija, koji je sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim dogovarao uslove za prekid vatre, što u pregovore nije uključio teroriste. - Keri je iz sporazuma isključio borce Al Nusra fronta (sirijski ogranak Al Kaide) i tako ih poistovetio sa džihadistima Islamske države. Ta grupa se, međutim, u Alepu zajedno sa pobunjenicima bori protiv Asadovih snaga - navodi "Vašington post" i zaključuje da pasivnost američke politike daje moć Putinu da u Siriji radi šta hoće. Inače, primirje u Siriji, gde od marta 2011. traje rat, dogovorili su Keri i Lavrov u utorak. Prekid vatre je stupio na snagu u subotu i trebalo bi da traje najmanje dve nedelje. Sporazum su potpisale sve strane u konfliktu - Asadov režim, grupa pobunjenika koju podržavaju Turska i Saudijska Arabija, kao i opozicione snage koje podržava Rusija. Iz dogovora su isključene terorističke grupe Islamska država i Al Nusra front. Za vreme trajanja primirja trebalo bi da počnu pregovori o uspostavljanju trajnog mira u Siriji. Oni će se najverovatnije održati 7. marta u Ženevi. Uprkos tome što je prekid vatre juče nekoliko puta prekršen, SAD, Rusija i UN kažu da se on uglavnom poštuje. Predstavnik ruskog generalštaba Sergej Rutskoj potvrdio je da Rusija ima potpunu kontrolu nad situacijom u celoj Siriji. - Ruske snage su suspendovale vazdušne udare tokom vikenda u skladu sa dogovorenim primirjem. Međutim, koristimo najmanje 70 bespilotnih letelica i satelite za nadgledanje cele zemlje - naveo je Rutskoj.
Pročitajte još:POČINJE „PLAN B“: Pao izraelsko-saudijski dogovor o napadu na Liban i Siriju!PROTESTI U DREZDENU: Nemci žele da im Putin bude predsednik!
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA