Najnovije

Pentagon lansira nove „Ratove zvezda” da bi Rusiju i Kinu učinio nesigurnim!

Pentagon počinje da radi na novim i „egzotičnim” vidovima naoružanja radi obuzdavanja Rusije i Kine – objavio je Vašington Post.
Pentagon lansira nove „Ratove zvezda” (Foto: Jutjub)

Pentagon lansira nove „Ratove zvezda” (Foto: Jutjub)

Kolumnist uticajnog američkog lista Dejvid Ignatius u istom tekstu naglašava da u Ministarstvu odbrane SAD počinje otvorenije da govore o vojnim projektima koji su do pre nekoliko meseci državni u potpunoj tajnosti. Precizirao je da se, pored ostalog, radi na korišćenju „sredstava veštačke inteligencije i stvaranju robotizovanog oružja”. Sasvim konkretno: na borbenim sistemima „čovek-mašina” i „supervojnik”. Ignatius ukazuje da Pentagon za ovo želi posebnu stavku u vojnom budžetu za finansijsku 2017. godinu. Čak iznosi da će u toj stavci biti precizirano a su to namenska sredstva za „modernizaciju podvodnih borbenih sistema, stvaranje borbenih sistema čovek-mašina i elektronskih i kibernetičkih sistema sa primenom veštačke inteligencije”. Ignatius dalje piše: „Ovo izgleda kao nešto iz oblasti naučne fantastike, ali u Pentagonu tvrde da su došli do zaključka da su ovakvo visokotehnološki borbeni sistemi – najbolji način da se parira brzom usavršavanju ruske i kineske armije”. Vašington Post u ovom kontekstu podvlači da ovi planovi Pentagona „po koncepciji podsećaju na Ratove zvezda predsednika Ronalda Regana”. Isti list podseća na nedavnu izjavu prvog zamenika ministra odbrane, Roberta Vorka, koji je priznao da Vašington računa da će ovakvim svojim ambicijama „uneti nesigurnost u glave Rusa i Kineza”: „Ako ikada dođe do sukoba, mi ćemo – zahvaljujući ovome – održati pobedu nenuklearnim sredstvima”. Vork je istom prilikom –nimalo slučajno – pobrojao – vojna dostignuća Rusije: automatizovane sisteme upravljanja trupama, usavršena sredstva izviđanja, bespilotne letelice, protivpešadijsko naoružanje i sredstva za radioelektronsku borbu.
Pročitajte još:DOK JE TURSKA GRANATIRALA SEVER: Rijad optužio Rusiju i Damask za kršenje primirja u SirijiSEDAM EKSPLOZIJA ZA 10 MINUTA: Preko 200 ljudi na udaru u prestonici turskih Kurda (VIDEO)
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA