Najnovije

ZADOJENI USTAŠTVOM: Ovako satanizuju Srbe u hrvatskim udžbenicima!

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ocenilo je da sporni udžbenici u Hrvatskoj, u kojima se veliča uloga ustaša i poriču zločini nad Srbima, predstavlja reviziju istorije i poricanje krvavih zločina, što zahteva reagovanje Vlade Srbije.
Jedan od spornih udžbenika i priručnika (Foto: public/Pravda)

Jedan od spornih udžbenika i priručnika (Foto: public/Pravda)

Iz resornog ministarstva Srbije podsećaju da su Ministarstvo nauke, obrazovanja i sporta Hrvatske i "Školska knjiga" iz Zagreba odobrili izdavanje tri priručnika za istoriju u kojima se veliča ustaški pokret i poriču zločini nad Srbima. U priručnicima se poriču zločini Nezavisne Države Hrvatske (NDH), a u izdanju kuće "Duden" uz pojam "ustaša" stoji objašenje da je to "hrvatski nacionalistički pokret koji se u Drugom svetskom ratu borio protiv srpskog centralizma", rečeno je u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. Prema evidenciji Ministarstva spoljnih poslova Srbije, od 2013. do 2015. godine u Hrvatskoj su zabeležena 53 incidenta, koja imaju nacionalnu konotaciju i upereni su protiv Srba - od govora mržnje i zastrašivanja, pa sve do otvorenog linča nad Srbima koji su se opredelili da tamo žive.

Stručnjaci: Srbija predstavljena kao nacistička Nemačka

Srpski stručnjaci, od kojih je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zatražilo mišljenje o istorijskom školskom priručniku "Domovinski rat", u kojima su Srbi označeni kao "agresori", "teroristi" i "ekstremisti", ocenili su da taj udžbenik poseduje snažan indoktrinacijski smisao, da je šoviništički i da nikako ne može doprineti istinskom pomirenju hrvatskog i srpskog naroda. Istoričar Čedomir Antić kaže da se u tom priručniku ponovo naučno neutemeljeno provlači ideja "velike Srbije", gde je Srbija predstavljena kao nacistička Nemačka, koja želi da uništi siguran međunarodni poredak i podmeće se teza da je Srbija htela da stvori "velikosrpsku, etnički čistu državu". Zoran Jevtović sa Filozofskog fakulteta u Nišu navodi da je svih pet celina u ovoj knjizi u funckiji "generalne hipoteze o velikosrpskoj agresiji" i da se Srbija proglašava istorijski odgovornom za raspad Jugoslavije, a srpski narod za sopstveni odlazak iz Hrvatske. U knjizi se kod navođenja srpskih predstavnika obavezno ističe da su haški osuđenici za ratne zločine, dok se kod hrvatskih to izostavlja, navodi se da je veliki broj srpskog stanovništva "otišao iz Hrvatske zajedno sa JNA", prećutkuju se stradanja Srba i uništavanje njihove imovine. Krivica se usađuje samo na srpskoj strani, a na hrvatskoj se razvija koncept nacije-žrtve.
Pročitajte još:
Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA