Najnovije

DA SE NE ZABORAVI: Godišnjica ustaškog masakra nad banjalučkim osnovcima

Služenjem parastosa u Osnovnoj školi "Đura Jakšić" u banjalučkom naselju Šargovac, obeležene su 74 godine od zločina nad 52 učenika ove škole koje su ubile ustaše.
Gospod darovao vence mučeništva ustaškim žrtvama (Ilustracija: Pravda)

Gospod darovao vence mučeništva ustaškim žrtvama (Ilustracija: Pravda)

Obeležavanju 74. godišnjice zločina prisustvovali su pripadnici Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministri Dane Malešević i Milenko Savanović. Čubrilović je rekao da je naša istorija prepuna ovakvih događaja, ali da je ovaj zločin, u kome su deca pobijena bez ispaljenog metka, najtragičniji. - Zločin u ovoj osnovnoj školi je jedan od najstrašnijih koji je počinjen u Drugom svetskom ratu. Nažalost, od iste ruke i politike srpski narod je nekoliko puta stradao u 20. veku, što ne sme biti zaboravljeno - istakao je Čubrilović. Ministar rada i boračko–invalidske zaštite Milenko Savanović naglasio je da je ideologija fašizma u najgorem obliku bila manifestovana u NDH, te da su, vođene takvom ideologijom, ustaše počinile stravične zločine. - Srpski narod ne sme više dozvoliti da bude ubijan i proganjan - rekao je Savanović. Ministar prosvete i kulture Dane Malešević poručio je da ne smeju biti zaboravljeni zločini počinjeni nad Srbima. - Deca iz ove škole su ubijena maljevima i sekirama. Moramo se sećati svih naših žrtava, ne da bi se svetili, nego da zločini više nikada ne bi bili ponovljeni - rekao je Malešević. Prisutni su istakli da je ljudski opraštati, ali da se ovaj zločin nikada ne sme zaboraviti.

U ustaškom piru stradalo 2.300 Srba

Ustaše su 7. februara 1942. godine u pokolju Srba u banjalučkim naseljima Motike, Šargovac, Drakulić i u rudniku Rakovac na najmonstruozniji način pobile više od 2.300 Srba, među kojima je bilo 551 dete. Godišnjica ovog strašnog zločina obeležena je juče svetom liturgijom u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija, a na spomen-kosturnici u Drakuliću služen je parastos za nevino ubijene Srbe. Među ubijenima na zverski način, bez ispaljenog metka, bila su i 52 učenika šargovačke Osnovne škole. Ustaški komandir ovako se pohvalio centrali o svojim dostignućima:
Pročitajte još:
Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA