Najnovije

Sirijska armija napada Tel-Rafat i počinje da opkoljava važno uporište Al Kaide

ASADOVA armija počela je najavljeni napad na isturene položaje terorista oko važnog grada Tel-Rafata koji je poslednje veliko uporište DŽebhat aš-Šamija i sirijske Al Kaide severno od Alepa.
Sirijska vojska (Foto: SANA)

Sirijska vojska (Foto: SANA)

Kako javlja televizija, Al-Manar, artiljerija sirijske armije tuče utvrđenja terorista oko Kfar-Naja koji je od Tel-Rafata udaljen samo tri kilometra. Al-Manar ukazuje da će će se vladinim snagama – čim padne Tel-Rafat – otvoriti put prema granici sa Turskom i prema važnom prigraničnom gradu Azazu u kojem su glavne baze za snabdevanje terorističkih formacija na severu provincije Alepo. Napad na Tel-Rafat postao je moguć nakon što je sirijska armija izbacila odrede DŽebhat an-Nusra iz pet kilometara udaljenog naselja Kifin. Slična je situacija i severno od Latakije. Asadove snage od juče ponovo kontrolišu naselja El-Hor, Rvejsat, Suvejdia i Vadi-el-Azrak. To im je omogućilo da počnu opkoljavanje Kensabe – poslednje utvrđene tačke koju drži Al Kaida (DŽebhat an-Nusra). Imaju ći sve ovo u vidu, kao i ono što se događalo poslednjih dana, bivši saradnik britanske špijunaže MI6 Alister Kruk, koji je istovremeno ekspert za Bliski Istok, ocenio je da je armija Bašara Asada – zahvaljujući podršci ruske avijacije – blizu pobede u sirijskom ratu. Kruk ukazuje da će sirijska armija vrlo brzo potpuno opkoliti Alep i da se – napredujući na sever – može lako spojiti sa snagama sirijskih Kurda i tako faktički glavninu snaga DŽebhat an-Nusra i Islamske države zatvoriti u jednom velikom „kotlu“. Po njegovim podacima, Islamska država trenutno kontroliše samo jedan koridor koji vodi prema Turskoj, a njega mogu zatvoriti Kurdi ako pređu na desnu obalu Eufrata. To se može dogoditi iako je Ankara pretil da neće dozvoliti takav razvoj događaja. Kruk naglašava: „Ako Turska započne vojna dejstva u Siriji – NATO će je podržati samo na rečima, a Rusija će imati nadmoć u vazduhu. Sudbina Sirije se neće rešavati u Ženevi već na bojnim poljima i u bitkama za Alep i Idlib. Krajnji rezultat može biti vaskrsavanje Sirije kao jake regionalne države, a u dobitku će biti i Rusija i Iran. Zapadu neće biti lako da se sa tim pomiri“.
Pročitajte još:SMRT DOLAZI PADOBRANOM: Ovakav napad na teroriste još niste videli (VIDEO)(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) ZLIKOVCI: Teroristi u Siriji se hvale ubistvom iz zasedeZBOG OVOG SU UBILI SADAMA I GADAFIJA: Iran neće trgovati naftom u dolarima!
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA