Najnovije

JOŠ UVEK NE ODUSTAJU: Ukrajinci napravili strategiju za povratak Krima

MOSKVA - Rukovodstvo Ukrajine ne odustaje od planova povratka Krima. Strategija se sastoji iz dva dela: političko-diplomatskog i informacijskog, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin. Prvi deo strategije se provodi da bi se sačuvala međunarodna podrška Kijeva koji želi da vrati Krim.
Pavel Klimkin (Foto: Jutjub)

Pavel Klimkin (Foto: Jutjub)

- Ukrajina ima podršku zemalja koje ne priznaju da je Krim postao sastavni deo Rusije i uvele su joj sankcije. Deo posla ukrajinskih diplomata je da se održi pritisak na Rusiju. Istovremeno treba pritiskati Rusija u okviru međunarodnih konvencija morskog prava, konvencije borbe protiv terorizma a takođe podržati ukrajinske kompanije koje se sude sa Rusijom tražeći kompenzaciju za štetu koju su imali od aneksije krimskog poluostrva - kazao je Klimkin. Što se tiče drugog dela strategije ukrajinski ministar je rekao da građanima Krima treba objašnjavati da je budućnost u Evropi a ne "pod ruskom privremenom okupacijom". Za razliku od Klimkina, ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov je kazao da se Krim može vratiti ako budu dobro pripremljeni vojska i policija. - Naša vojska i policija su sada slabi. Ali ako se dobro pripreme, mogli bi da vratimo poluostrvo - kazao je Arsen Avakov. Na izjave ukrajinskog ministra Klimkina, koji je po nacionalnosti Rus, i Avakova koji je Jermenin, u Moskvi ne reaguju. U Kremlju ponavljaju da je pitanje Krima rešeno zauvek jer su se stanovnici tog poluostrva izjasnili na referendumu gde hoće da žive. Osim toga i na zapadu je sve više onih koji se prisećaju da je Krim do 1954. godine bio u sastavu Ruske federacije kada ga je tadašnji sovjetski lider Nikita Hruščov administrativno prebacio u sastav Ukrajine. I tada i sada više od 60 posto stanovnika Krima su bili Rusi.
Pročitajte još:JEZIVO PATETIČNO: Ukrajinski poslanik poručio EU da su „jedna krv“!NOVI INCIDENT U SIRIJI: Turska vojska pucala na Ruse!
Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA