Najnovije

NOVI REGRUTI RUSKE MORNARICE: Ove "bebe" miniraju neprijateljska plovila k'o od šale

Ruska vojska nudi ugovor težak 75 miliona rubalja (960.000 evra) za isporuku delfina vojsci u Sevastopolju do 1. avgusta.
Ruski regruti - Delfini (Foto: pixabay.com)

Ruski regruti - Delfini (Foto: pixabay.com)

Rusko Ministarstvo odbrane želi da regrutuje pet delfina. Vojska nastoji da oživi program iz sovjetske ere korištenja morskih sisara za vojne zadatke. Prema dokumentaciji, traže dve ženke i tri mužjaka između tri i pet godina sa savršenim zubima i bez telesnih mana. Delfine su koristili i SSSR i SAD na vrhuncu hladnog rata za otkrivanje podmornica, podvodnih mina i uočavanje sumnjivih predmeta ili pojedinca u blizini luka i brodova. Penzionisani pukovnik Viktor Baranets, koji je nadgledao vojnu obuku delfina u sovjetsko i post-sovjetsko doba, rekao je da su morski sisari bili deo šire hladnoratovske trke u naoružanju između SSSR-a i SAD-a. “Amerikanci su prvi počeli”, rekao je Baranets za AFP. “Ali, kada je sovjetska obavještajna služba saznala za američke delfine 1960, Ministarstvo obrane odlučilo je da rešiti taj problem.” Baranets dodao da su vojni delfini u sovjetskoj eri obučavani da miniraju neprijateljska plovila i otkrivaju olupine brodiva i neeksplotirana topreda” . Poligon za obuku smešten je Krimu ali nakon raspada Sovjetskog Saveza rasformiran, rekao je Baranets, a delfini su navodno prodani Iranu. Ukrajinska mornarica ponovno uspostavlja centar 2012. godini, ali ruska aneksija dve godine kasnije borbene delfine stavlja pod kontrolu Moskve. Američka mornarica takođe koristi morske sisare za vojne zadatke. U Bahreinu 2003. razmestili su morske lavove u sklopu operacije “Endjuring Fridom”.
Pročitajte još:BOG OBASJAO AMERIKU: Nađene netruležne mošti američkog arhiepiskopa!HEROJSKI OTPOR HUTA: Ovako devojčice iz Jemena uče da se odbrane od Saudijaca (VIDEO)
Izvor: Net.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA