Najnovije

OTKRIVENO POSLE 20 GODINA: Evo o čemu su Milošević i Jeljcin pričali na misterioznom sastanku!

Tačno deceniju od smrti bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića koji je na današnji dan 2006. godine preminuo u ćeliji Haškog tribunala, objavljena je priča o njegovim tajnim pregovorima sa bivšim predsednikom Rusije Borisom Jeljcinom.
Milošević i Jeljcin (Foto: Jutjub)

Milošević i Jeljcin (Foto: Jutjub)

Pregovori Miloševića i Jeljcina vođeni su avgusta 1995. godine u Moskvi, a tadašnji šer diplomatije Živadin Jovanović za nedeljnik "Peča" prvi put posle više od 20 godina javno progovorio o misterioznom sastanku u Kremlju održanom svega nekoliko dana posle zločinačke akcije "Oluja". Jovanović se prisetio kako je Jeljcin, zarad američkih interesa izigrao Miloševića i odbio da jednostavno ukine sankcije SRJ. Ovo su neki delovi Jovanovićeve ispovesti: -Miloševićeve reči da je ključno ukinuti sankcije uzbudile su ministra inostranih poslova Rusije Andreja Kozirjeva, koji počinje da se meškolji u fotelji. Naginje se ka Jeljcinu i šapatom ga upozorava da prihvatanje ovih Miloševićevih zahteva ruski partneri na Zapadu ne bi dobro primili. -Jeljcin pokazuje da je svestan da Milošević u pravu. Obećava da će pokrenuti inicijativu za održavanje međunarodne komferencije u SRJ. Tvrdi: "Uputićemo pisma ldierima zainteresovanih zemalja. Predložićemo da se vi (Milošević) obratite i izložite šta je istina, a šta laž, ali i da objasnite mirovnu ulogu SRJ i štetnost sankcija po mir u regionu. Tada ći predložiti ukidanje sankcija“. -Kozirjev se ponovo vrti u fotelji. Izgleda da mu ne prija ni ovo pto je Jeljcin upravo izložio. Kao da sve što Jeljcin izrekne, oceni ili pokrene, propušta kroz jednu jedinu vizuru - kako će na to reagovati SAD i "zapadni partneri". To je postalo stub i ključna odrednica ruske diplomatije. -Milošević insistira: "Mi nemamo straog gazdu i želimo takvi da ostanemo. Jugoslavija je ključni deo Balkana, najznačajniji vojnopolitički faktor. Zato smo pod ogromnim pritiscima". -Milošević nastoji da neutrališe uticaj Kozirjevljevih "saveta" na Jeljcina i podilazi mu. Govori mu o tradicionalnoj povezanosti srpskog i ruskog naroda. Jeljcin je, ipak, bliži Kozirjevu. "Najbolje je da sancije rušimo preko sistema UN, gde su i usvojene", izvlači se Jeljcin.
Pročitajte još:NAJNOVIJI DETALJI IZRUČENJA SLOBE HAGU! Srpski sudija koji je „poslao“ Miloševića u zatvor otkriva punu istinu (VIDEO)DUGIN: Držite se braćo, Kosovo je Srbija (VIDEO)PREDSEDNIK SRS ŽESTOKO UZVRATIO SOCIJALISTI Šešelj: Ružiću, lopove!
Izvor: Mediji  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA