Najnovije

"POGREŠIO SAM..." Obama priznao grešku NATO intervencije u Libiji i svrgavanja Gadafija!

Moja podrška vojnoj intervenciji NATO-a u Libiji bila je greška, priznao je Barak Obama, okrivljujući Dejvida Kamerona i Nikolu Sarkozija za haos koji je nastao posle svrgavanja Muamera Gadafija.
Barak Obama (Foto: Jutjub)

Barak Obama (Foto: Jutjub)

Šef Bele kuće je u velikom intervjuu za magazin „Atlantik” otkrio da su američki saveznici, arapski i evropski, tražili od SAD da se uključe, ali da su ubrzo posle Gadafijeve smrti izgubili interesovanje za Libiju koja je danas anarhična teritorija podeljena između posvađanih milicija. Predsednik SAD je istakao da su domaći problemi  ubrzo skrenuli pažnju Kamerona, britanskog premijera s Libije, dok je za Sarkozija, tadašnjeg šefa Jeliseja, primetio da je uporno pokušavao da američke uspehe pripiše sebi. „Želeo je da se hvali svojim letovima tokom intervencije uprkos činjenici da smo mi (SAD) ti koji smo izbrisali celokupnu vazdušnu odbranu”, istakao je Obama. Iako je svakome ko prati svetska dešavanja odavno jasno da je rat NATO-a protiv Muamera Gadafija 2011. bio katastrofalan – Libija je, između ostalog, postala uporište Islamske države (ID) koja tamo stalno proširuje teritoriju – važno je što je to izgovorio Obama, kao i što je upotrebio reči „greška” i „haos” da bi opisao intervenciju i njene posledice. Ocenio je da ni Evropljani ni zalivske monarhije, koje su prezirale Gadafija, nisu ništa uradile u Libiji posle smene režima i da je zemlja zato potonula u beznađe.
Pročitajte još:KOLIKO KOŠTA RAT U SIRIJI: Do 2020. će se cena vrtoglavo povećati!POBEDE TRAMPA I SANDERSA: Američka pobuna protiv globalizacije
Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA