Prema statistikama, telesna težina 80 odsto novopečenih nepušača nakon višemesečne apstinencije povećava se u proseku za sedam kilograma. Ovaj problem može da se izbegne adekvatnom ishranom, vežbanjem i, naravno, preparatima od lekovitog bilja.
Stručnjaci ističu da je zavisnost od nikotina samo malo slabija od heroinske, što znači da je apstinencijalna kriza veoma izražena. Osim nervoze i anksioznosti, javlja se povećana potreba za hranom i slatkišima, naročito za čokoladom koja pospešuje lučenje serotonina – hormona sreće. No, osim kratkotrajnog zadovoljstva, neumerenost u konzumiranju takve hrane donosi i probleme, a jedan od najtežih svakako je gojaznost. Međutim, postoje i osobe gvozdene volje koje se uzdržavaju od slatkiša ili prekomernog unosa hrane, a ipak se debljaju. Dobra vest je to što se radi o kratkoročnoj pojavi, a nauka ima objašnjenje zbog čega se javlja.
Šta se dešava s telom kada mu se uskrati nikotin? Nikotin pospešuje trošenje kalorija, pa se u prva dva meseca po prestanku pušenja obavezno nabaci nekoliko kilograma, a dolazi i do promena u crevnoj flori. U istraživanju švajcarskih naučnika, u kome je učestvovalo 20 ispitanika – po pet pušača i nepušača, te 10 osoba koje su prestale da konzumiraju cigarete nedelju dana pre toga, ustanovljeno je da se telesna težina doskorašnjih pušača povećala uprkos tome što je unos kalorija ostao potpuno isti. Do toga dolazi jer se nakon prestanka pušenja formira nova crevna flora koja mnogo efikasnije koristi energiju iz hrane, usled čega dolazi do gojenja. Ovaj problem, kako ističu naučnici, može se rešiti adekvatnom ishranom koja će sprečiti radikalne promene u sastavu crevne flore, dok je nesagorene kalorije moguće potrošiti fizičkom aktivnošću.
Zdrava ishrana Prestanak pušenja predstavlja šok za telo, pa nije preporučljiva drastična promena načina ishrane, jer bi to moglo multiplicirati stres i izazvati više štete nego koristi. Najbolje je da se organizam polako privikava na novonastalu situaciju. Prvih dana po prestanku pušenja trebalo bi jesti više manjih, raznovrsnih obroka. Poželjno je tokom prve dve nedelje voditi dnevnik i zapisivati sve što se konzumira tokom dana jer se tako neće preterivati. Obroke je neophodno uzimati uvek u isto vreme, a između njih piti što više vode i sveže ceđenih sokova. Osećaj gladi se smanjuje i ako se jede dosta sirovog povrća. Namirnice bogate vitaminom C smanjuju želju za nikotinom pa se preporučuje svakodnevno konzumiranje agruma – limuna, pomorandže i grejpfruta. Ovo voće bogato je vlaknima koja čiste organizam, ali i antioksidansima, inače odličnim zaštitnicima od svih bolesti. Riba, jaja, soja i jezgrasti plodovi obiluju proteinima, pružaju osećaj sitosti i održavaju optimalan nivo šećera u krvi.
Idealan jelovnik Nije preporučljivo preskakati doručak. Korisno je dan započeti kriškom raženog hleba sa dijetalnim džemom i šoljom zelenog čaja. Za međuobrok može se uzeti voće, a za ručak supa, pečena riba ili živinsko meso sa barenim povrćem začinjenim maslinovim uljem. Popodnevna užina sastoji se od voćne salate ili frapea, dok se za večeru preporučuju nemasno meso i salata. U odvikavanju od pušenja pomažu i namirnice koje povećavaju baznost organizma – ovas, suvo grožđe, badem, smokve, spanać, blitva, maslačak. Bazna hrana obezbeđuje duže kruženje nikotina kroz organizam, pa samim tim smanjuje želju za pušenjem. Mleko suzbija potrebu za nikotinom a najbolje je da se pije sa malo nemasnog kakaoa koji je bogat magnezijumom i odlična je zamena za čokoladu. Mogu mu se dodati rogač i cimet jer smanjuju potrebu za slatkišima, ali i nikotinom. Umesto cigarete, u ustima držite štapić cimeta i polako ga sisajte. Slatkasti ukus ovog aromatičnog začina stvoriće prijatan osećaj u ustima i smiriti nerve.
Izbegavajte meso i šećer Meso može da izazove želju za cigaretom jer supstanca purin iz njegovog sastava povećava količinu amonijaka koji se oslobađa prilikom raspadanja složenih proteina iz ove namirnice. Taj proces stimuliše rad centralnog nervnog sistema, stvara nervozu i jača želju za cigaretom. Slatkiši nisu preporučljivi jer smanjuju nivo vitamina B1, zaduženog za jačanje nervnog sistema. Uz svaki obrok trebalo bi uneti dve kašike pšeničnih klica.
Fitoterapija Bokvica sadrži vitamine C i K, provitamin A, limunsku kiselinu i kalijum, a naučna istraživanja pokazala su da ova biljka, naročito čaj pripremljen od njenog lišća, smanjuje želju za cigaretom. Može se jesti sirova, kao salata ili se pak dodavati jelima. Valerijana takođe smanjuje želju za cigaretama i opušta, a preporučena doza je dve šolje čaja dnevno. Zbog specifi čnogmirisa i ukusa, može da se kombinuje sa drugim biljkama, ali nikako sa onima koje imaju sedativno dejstvo, kao što je, na primer, kamilica. Žvakanje osušenog korena iđirota takođe suzbija želju za nikotinom, a pomaže i čaj koji se priprema na sledeći način: kašičicu suvog usitnjenog korena preliti sa 2 dl mlake vode i ostaviti da prenoći. Ujutru zagrejati, pustiti da kratko provri i ostaviti poklopljeno dvadesetak minuta. Procediti i piti po gutljaj pre i posle svakog obroka. Napitak od mešavine hmelja, valerijane i anisa odlično je sredstvo za ublažavanje apstinencijalne krize.
Pročitajte još:Promenite loše navike: 7 psiholoških trikova za uspešno mršavljenjeNeverovatnom dijetom uz hleb, meso i kolače smršaćete u rekordnom roku!
Izvor: Lepota i zdravlje