Najnovije

POPLAVE U SRBIJI: Ibar se ne smiruje, kritične tačke i na istoku zemlje

Pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su do sada zbog poplava 171 osobu, a aktivno se sprovode preventivne mere i obilazi teren na teritoriji Zaječara, Niša, Pirota, Beograda, Novog Sada i Vranja.
Raška, Ibar, 13.3.2016. (Foto: JuTjub)

Raška, Ibar, 13.3.2016. (Foto: JuTjub)

Poplavama su trenutno ugrožena 633 objekata, bez struje je ostalo najmanje 627 domaćinstava, dok je bez vode najmanje 226 domaćinstava, saopštilo je Ministarstvo unutašnjih poslova. Oko 1.000 pripadnika Sektora za vanredne situacije, pripadnika Vojske Srbije i MUP-a, kao i Žandarmerije upućeno je u istočnu Srbiju na šest kritičnih i potencijalno kritičnih tačaka. Najkritičnije u delovima zapadne i jugozapadne Srbije gde se voda sporo povlači. Prema informaciji Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u nedelju, u noći na ponedeljak i u ponedeljak pre podne očekuju se obilnije padavine, u većini mesta od 10 do 30 mm, a u istočnimm, južnim, jugozapadnim i centralnim delovima oko 40 mm. Republički štab za vanredne situacije odlučio je da na kritičnim tačkama na kojima može doći do poplava, usled izlivanja reka, dodatno angažuje ljude kako bi se brže odgovorilo na potencijalnu opasnost.

Lučani

Predsednica opštine Lučani Vesna Stambolić izjavila je za FoNet da je situacija u toj opštini danas stabilna, jer kiša koja pada od ponoći nije jakog intenziteta. Reke Bjelica i Zapadna Morava sa pritokama su u stagnaciji, pa danas nisu izazvale nove probleme, rekla je Stambolić. Ona ističe da su u Lučanima sve službe u pripravnosti. Ojačani su bedemi, a vojska i žandarmerija pomažu meštanima u čišćenju terena i saniranju posledica poplava. U Lučanima je 120 pripadnika vojske i žandarmerije, koji su angažovani na pomaganju meštanima i preduzećima. Oni su u punoj pripravnosti, kako bi pravovremeno reagovali ukoliko dođe do porasta vodostaja i ponovnog plavljenja, kazala je Stambolić. U opštini su počeli i sa pravljenjem prvih procena štete, koje se, kako kaže Stambolić, mere višemilionskim iznosima evra na privrednim objektima i kućama.

Putevi Srbije

Javno preduzeće "Putevi Srbije" upozorilo je danas sve učesnike u saobraćaju da je na deonici puta Kruševac - Đunis - Granica PZP Kruševac/Niš u mestu Đunis došlo do pojave vode na kolovozu usled izlivanja Južne Morave. To predzeće je apelovalo na sve vozače da prilagode brzinu uslovima na putu, da posebno budu oprezni u vožnji, povedu računa o brzini kretanja vozila i poštuju saobraćajnu signalizaciju. Takođe, "Putevi Srbije" podsetili su da se u planinske i više predele zemlje ne kreće bez zimske opreme.

Kraljevo

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić izjavio je danas da je u tom gradu proglašena vanredna odbrana od plavljenja Ibra, čiji vodostaj raste od subote uveče. Ilić je rekao i da je džakovima sa peskom ojačan nasip u Žičkom polju kako bi se sprečilo plavljenje bunara iz kojih se Kraljevo snabdeva vodom i dodao da je vodostaj Zapadne Morave u blagom opadanju. On je dodao da je vodostaj Ibra od subote uveče u porastu, a da su na teritoriji Ušća, koje se nalazi na obali Ibra, brojni putevi oštećeni, dok su u okolnim selima pokrenuta klizišta. www.youtube.com/watch
Pročitajte još:
Izvor: Novosti/agencije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA