Najnovije

"Beograd na vodi" ili "Beograd pod vodom"? Umesto kula niklo mini jezero

BEOGRAD - Na gradilištu stambenih kula, zbog podzemnih voda, stvoreno mini jezero. Nadležni ipak kažu da je to normalna stvar i da jezero nema veze s porastom vodostaja.
Beograd na vodi (Foto: beobuild.rs)

Beograd na vodi (Foto: beobuild.rs)

Pravo malo jezero se proteklih dana stvorilo u temeljnoj jami, gde bi trebalo da nikne jedna od kula "Beograda na vodi", a problem je rešen kada je u nedelju jezero isušeno. Više od deset pumpi uspelo je da iscrpi podzemne vode iz rupe, kako bi radovi mogli da se nastave. Podzemne vode prethodnih dana ispunile su temeljnu jamu, a crpne pumpe nisu uspevale da smanje nivo vode, koji je vidno rastao. Zato su radovi nakratko bili obustavljeni. U pitanju nije bilo izlivanje reke, već je voda prodirala odozdo. Bedem sa džakovima s peskom, postavljen do Save kako bi sprečio da reka poplavi gradilište, uspešno je odolevao. "To je porozno tlo i podzemne vode su sasvim normalna stvar", navodi direktor "Beokom servisa" Darko Glavaš. "Gde god dublje u Beogradu kopate, javi se voda. Pumpe ispumpavaju vodu i to je rutinska stvar. To što se ovde stvorilo jezero nema nikakve veze sa porastom vodostaja", objašnjava on. Vode u jami u nedelju nije bilo. Ipak, pojedine pumpe su i dalje radile. I na gradilištu je bilo živo, jer su radnici bili svuda naokolo. Građevinske mašine stvarale su buku. Prema najavama meteorologa, vodostaj Save i Dunava u Beogradu narednih dana će biti u stagnaciji. Sava bi sa današnja 532 centimetra u četvrtak trebalo da padne na 523, a Dunav kod Zemuna sa 567 na 555 centimetara. Ovi vodostaji su daleko od granice kada se proglašava vanredna odbrana od poplava. Niži nivo Save pogodovaće neimarima, jer podzemne vode neće puniti temelje velikog gradilišta, a oni će bez problema nastaviti pripreme za početak nadzemnih radova prve dve kule projekta "Beograd na vodi".
Pročitajte još:PRAVOSLAVNA VEZA: „Rusi će nam prekriti Hram Svetog Save mozaicima“Valjevska Gračanica tone ogromnom brzinom, voda skoro do krova! (FOTO/VIDEO)
Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA