Najnovije

DEMOKRATSKA EU? Letonija vrši nasilje nad ruskim imenima – Strazbur na njenoj strani

Evropski sud za ljudska prava, čije je sedište u Strazburu, uskratio je Rusima koji žive u Letoniji pravo da svoja imena pišu „na ruski način“.
Riga (Foto: Vikipedija)

Riga (Foto: Vikipedija)

Sudski spor u Strazburu pokrenulo je rusko udruženje iz Letonije „Vratite nam naša imena“, a u središtu svega je slučaj ruske porodice Antonov koja je htela da joj se sin zove Miron. Međutim, letonske vlasti to nisu dozvolile. Tražile su da se dete zove – Mirons. Porodici ništa nije vredelo što je tvrdila da je to uskraćivanje jednog od elementarnih ljudskih prava i da samo ime „Mirons“ previše liči na letonsku reč „mironis“ koja znači – pokojnik. U sve se umešalo pomenuto udruženje „Vratite nam naša imena“ – zato što „slučaj Antonov“ uopšte nije usamljen. Čak naprotiv: Letonci Rusima masovno, čak bez izuzetka ne dozvoljavaju da svojoj deci daju imena koja se ne završavaju na slovo „s“, koje je tipično za letonska imena. Porodica Antonov je bezuspešno tražila sudsku zaštitu u samoj Letoniji. Sudske odluke su, po pravilu, glasile: slovo „s“ se dodaje samo zato što je to u skladu sa normama letonskog jezika. U slučaju Mirona Antonova, presuda je glasila – dete mora da se zove Mirons Antonovs. Prvi čovek udruženja „Vratite nam naša imena“ – odbornik u gradskoj skupštini Rige (glavnog grada Letonije) Ruslan Pankratov, ocenio je da celu situaciju dodatno otežava to što na odluke iz Strazbura nema prava žalbe. Vlada Letonije priprema mere za potpuno izbacivanje ruskog jezika iz državnih i opštinskih škola. Gradonačelnik Rige – Nil Ušakov, koji je po ocu Rus – nazvao je inicijatore tih mera „kretenima“.
Pročitajte još:Rusija u Siriji: dođoh, sredih, održah reč!Ruska TV objavila snimke povlačenja iz baze Hmejmim (FOTO/ VIDEO)
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA