Najnovije

Dok EU štampa novac mi imamo korist

Evropska centralna banka (ECB) preduzela je prošle sedmice dodatne mere kako bi podstakla privredni oporavak, povećala inflaciju i smanjila nezaposlenost u evrozoni.
Evropa (Foto: pixabay.com

Evropa (Foto: pixabay.com

Novim merama povećan je program otkupa korporativnih i državnih obveznica, poznatiji kao štampanje para, sa postojećih 60 na 80 milijardi evra mesečno. Referentna kamata svedena je na nulu, a banke će ubuduće za držanje novca kod ECB morati da plate veće penale nego do sada. ECB je sa drastičnim labavljenjem monetarne politike počela u martu prošle godine najavljujući mogućnost da te mere pojača i produži zavisno od toga da li je evropska privreda počela da se oporavlja. S obzirom na nove mere nema sumnje da pozitivni pomaci još nisu na vidiku. Od labavije monetarne politike ECB Srbija je već prošle godine imala koristi. Višak novca u EU prelio i kod nas. Investitori su ulagali što u privredu što u dužničke državne papire, što je dovelo do stabilizacije i jačanja domaće valute u prošloj godini. Dodatni efekat je bio pad kamata kao posledica jevtinijeg zaduživanja banaka u svojim matičnim zemljama.
Pročitajte još:Globalni dogovor naftaša moguć u aprilu: Iranu dopušteni posebni usloviSRBIJA LEŽI NA RUDNIM BOGATSTVOM: Stranci pod „zlatnom groznicom“
Izvor: Politika  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA