Najnovije

Rusija crta novi gasovod preko Grčke do Italije

Za ideju Grčke i Italije, o čemu je u Rimu potpisan Memorandum o saradnji, EK poručila Rusiji – „posmatramo vas i u ovom novom projektu".
Rusija - novi nacrt gasovoda (Foto: Jutjub)

Rusija - novi nacrt gasovoda (Foto: Jutjub)

Ruski „Gasprom”, italijanski „Edison” i grčka „Depa” odlučiće do kraja ove godine da li je i koliko ekonomski isplativo ulagati u gradnju gasovoda od Rusije ispod Crnog mora preko trećih zemalja do Grčke, a potom i Italije. Cilj ovog projekta je, kako je saopšteno, organizovanje južne rute za isporuke ruskog gasa u Evropu, izjavio je juče prvi čovek „Gasproma” Aleksej Miler na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Memorandum o razumevanju potpisan je prošle nedelje u Rimu, rekao je Miler i dodao da „naši evropski partneri i mi krećemo od projekta koji su pripremile i razvile grčke i italijanske kolege u saradnji sa francuskim, nazvan ’Posejdon’, a kojim je tada bilo planirano dopremanje 12 milijardi kubnih metara azerbejdžanskog gasa od Grčke po dnu Jonskog mora do juga Italije”. On je dodao da je novi pravac za transport gasa do Evrope ekonomski opravdan zbog rastuće tražnje za gasom. I pre nego što je izvesno da li će Rusi uopšte krenuti u ovaj projekat, Evropska komisija već je poslala poruku „Gaspromu” – „samo vas posmatramo”, ističući da „svaki gasovod, pa i ovaj, mora da ispunjava sve evropske standarde, uključujući i Treći energetski paket”. Ako do realizacije ovog projekta s Grčkom i Italijom uopšte dođe neko treba da kaže kako će se dopremati ruski gas za treće zemlje, tim pre što su Bugarska i Turska, koje izlaze na Crno more, odustale od gradnje „Južnog”, a potom i od „Turskog toka”. S druge strane Grčka nema izlaz na Crno more. Upitan, da li bi Srbija, eventualno, mogla da se nađe u ovom projektu s obzirom na to da nas je EU izbrisala iz svojih gasnih planova, Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije, kaže da je to jedino moguće trasom Niš–Dimitrovgrad. – Činjenica je da postoji direktna gasna veza između Rusije i Grčke. To je gasovod preko Bugarske i Rumunije, pa je moguće da Rusi, Grci i Italijani razmišljaju o proširenju tog kapaciteta. Cevi mogu samo preko Bugarske ili Turske pa u Grčku, drugačije nije moguće, kaže Vuletić. Na pitanje, da li je ovaj projekat još jedno podsećanje Ukrajine, da za dve godine ostaje bez gasa, sigurnog novca od taksi za tranzit, Vuletić kaže da i njemu sve na to liči, ali i da valja sačekati da se vidi šta će biti od ove ideje. – Gasovod preko Ukrajine, kojim i Srbija dobija gas, sagrađen je 1970. godine. Kao i sve drugo i on ima svoj vek trajanja. Pošto se ovaj gasovod već godinama krpi, jer su u pitanju stare cevi, mnogo je jednostavnije u takvim okolnostima graditi novi, a ne popravljati stari od pre 46 godina, kaže Vuletić. Šta god na kraju bilo i od ovog novog projekta, jedno je sigurno – što je više gasovoda oko Srbije, i našoj zemlji će biti lakše da se odluči u kom smeru da se okrene.
Pročitajte još:Šta to beše Evropska unija: Zašto je EU u Srbiji izgubila magičnu moć?SAD I EU SAGLASNI: Orban kupuje Vojvodinu!?
Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA