Najnovije

Čuli ste za mračni veb? Šta je on zapravo?

Smatra se da postoji samo 16% vidljivog interneta, sve ostalo je "mračni veb". To je deo internet sveta za koji nam je potreban poseban softver kako bismo mu pristupili. Jednom kad uđemo u mračni veb, veb-stranicama i ostalim uslugama možemo pristupiti pretraživačem, baš kao i u normalnom vebu.

Foto : Pixabay

Međutim, neke stranice su efikasno „skrivene” i njih nije moguće naći uz pomoć pretraživača, već im možemo pristupiti samo ako znamo IP adresu stranice. Takođe, u ovom digitalnom prostoru razvijaju se posebna tržišta koja se uglavnom bave ilegalnim akivnostima kao što su trgovina oružjem, drogom itd. Glavna valuta je Bitkoin, jer kod ove kriptovalute nema posrednika, već se trgovina odvija samo između dve strane.

Nedavno istraživanje naučnika Kylea Sosk-e i Nicolas Christine-a izračunato je da od preprodaje droge na mračnom vebu godišnje iznosi 100 miliona američkih dolara. Većina, ako ne i sve je plaćeno putem Bitkoina.

Postoje mnogi načini da kako biste pristupili Mračnom vebu, uključujući korištenje Tor, Freenet-a i l2P programa. Najpopularniji je Tor, koji je ujedno i najjednostavniji softver za korištenje u tom području. Tor skida softverski paket koji uključuje i posebnu verziju Fajerfoksa dizajniranu za korištenje Tora. Tor daje anonimnost kroz preusmeravanje poruka kroz mrežu releja povezanih s Torom, a to su posebno dizajnirani računari.

„Mračni veb” je samo jedan deo „dubokog veba”. Po nekim procenama nama poznati veb, koji je linkovan i koji može da se pretraži putem, gugla, jahua, bing-a i drugih pretraživaća zauzima samo 16% ukupnog interneta. Ostalo sve je duboki veb. Na  „Dubokom vebu” se uglavnom nalaze velike baze podataka raznih kompanija koje nisu povezane na vidljivi internet, a dobar primer „Dubokog veba” su i naše mejl adrese, kojima možemo pristupiti samo mi ako znamo gde da odemo i koje podatke da ukucamo da bi dobili pristup. Izvor Digital Online ( http://www.digitalonline.rs )

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA