Najnovije

VULIN BESAN NA HRVATE: “Da nas ne napadaju, ne bismo znali da postoje“

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da Hrvatska ne treba neprekidno da dokazuje svoje postojanje time što će pokušati da učini nešto nažao Srbiji.

Ministar rada Aleksandar Vulin stigao je da se zameri poslodavcima (foto Jutjub)

Aleksandar Vulin je istakao da će Srbija, sa svoje strane, nastaviti da se ponaša „na potpuno isti način“ kao do sada.
Upitan da li postoji mogućnost da bude odloženo otvaranje poglavlja 23 i 24, budući da ih Zagreb „koči“, Vulin je rekao da je Hrvatska, i to ne jednom, pokušala da uradi neke stvari koje teško da bi se radile u dobrosusedskim odnosima, poput zatvaranja granica i pokušaja uvođenja ekonomskog embarga prema Srbiji.
„Nije uspela tada, računam da neće uspeti ni ovaj put“, istakao zaključio je Vulin, nakon obilaska Centra za azil u Krnjači.
Srbija će poštovati sporazum između EU i Turske o migrantima, izjavio je Vulin i objasnio da će se, kako se taj sporazum bude primenjivao, na taj način ponašati i naša zemlja,
Na pitanje novinara da li će prema tom sporazumu i Srbija preuzeti deo tereta, Vulin je rekao da najpre EU mora da odredi gde će migranti biti raspoređeni, i koje će ih zemlje primiti, ali da ona nije još postigla sporazum da li će sistem kvota funkcionisati.
„Suviše je sporazum svež, moramo da vidimo šta će se dešavati. Što se Srbije tiče ponašaćemo se maksimalno humano, vodeći računa o sopstevnom stanovništvu i našim mogućnostima“, rekao je ministar.
„Nikoga nećemo terati da ostane, ako neko želi da ostane izraziće nameru, ako ne želi mi ih nećemo terati“, podvukao je ministar.
„Očigledno je da će se smanjiti broj onih koji će prolaziti kroz našu zemlju, i nama će biti lakše, jer ćemo imati manje organizacionih problema i troškova i to nama olakšava posao“, rekao je Vulin.
Srbija, kako je istakao, nije zemlja poslednje destinacije i izbeglice u ogromnoj većini ne žele da ostanu u Srbiji. „Mi nismo hteli da zatvorimo granice, ponašamo se kao i druge zemlje na ruti“, rekao je Vulin.
Upitan šta će biti sa migrantima koji su već ovde, budući da su granice zatvorene, ministar je rekao da oni mogu da zatraže azil, i da Srbija ima kapaciteta da se brine o njima.
Vulin je podvukao da nijedan dinar nije dobijen, niti tražen za izgradnju trajnih kapaciteta za smeštaj migranata, već samo privremenih.
„Nismo gradili stalne kapacitete, gradili smo i gradimo privremene, a za ostalo se obratite našim donatorima, pošto oni to rade preko implementacionih partnera“, rekao je Vulin. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA