Najnovije

Koreni islamskog terorizma u Evropi su posejani tokom rata u Bosni

Stevan Gajić, istraživač saradnik Instituta za evropske studije, kaže da postoje snažne veze Turske sa teroristima Islamske države, a da veze Ankare i terorizma traju još od vremena rata u Bosni i Hercegovini.

Stevan Gajić (Foto: TV Cargrad)

- Treba da imamo na umu da su veze Turske i Islamske države dokazane u poslednjih nekoliko meseci od kada je počela ruska intervencija u Siriji. Ne tvrdim da je Turska direktno uključena u ono što se desilo u Briselu, ali sigurno je da postoje veze islamskog terorizma sa turskom vladom. Postoje takve veze i između vlasti Saudijske Arbije i terorista. Te veze su ustanovljene još u vreme rata u Bosni, ali u to vreme nikome u Evropi to nije smetalo – izjavio je Gajić u intervjuu za televiziju "Raša tudej".
Gajić je izrazio sumnje u sposobnost Turske da spreči nesmetan prelazak terorista preko njene teritorije. 
- Turska je država u teškoj poziciji, ona se gotovo raspada zbog građanskog rata koji se upravo vodi u njoj. Mi ne znamo da li je Turska u opšte sposobna da kontroliše svoje granice – rekao je Gajić.
Ipak, on istovremeno navodi da Turska koristi situaciju sa talasom izbeglica kako bi vršila pritisak na Evropsku uniju i postizala dogovore koji Ankari idu u korist. 
Gajić je još jednom istakao da su počeci organizovanog delovanja islamskih terorista u Evropi vezani za građanski rat u Jugoslaviji, a da su vođe terorista i izvršioci najvećih napada ratovali u Bosni.
- Sve je počelo u Bosni. Kada uzmete imena osumnjičenih za napad na SAD 11. septembra 2001. godine, i druge napade koje je izvela Al Kaida, videćete da se ta imena ponavljaju. Bin Laden je imao pasoš Bosne i Hercegovine. Tadašnja Turska vlada je imala bliske veze sa ratnim rukovodstvom Muslimana u Bosni. Današnji lider bosanskih Muslimana Bakir Izetbegović je sin Alije Izetbegovića, čoveka koji je stvorio veze sa opserativcima Al Kaide i uključio ih u građanski rat u Jugoslaviji – ističe Gajić. 
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA